Русия смята да предложи на Европейския съюз да включи проекта „Южен поток" като приоритетен.

Това заяви един от ръководителите на „Газпром" Александър Медведев, цитиран от агенция Новости.

Ние подготвяме в момента заявката за включването на „Южен поток" като приоритетен и не виждаме аргументи това да бъде отказано, допълва Медведев.

Заместник-директорът на „Газпром" участва в четвъртата международна конференция „Енергийния диалог Русия - ЕС: газовата сфера".

Александър Медведев обяснява още, че "Газпром" не разглежда проекта на „Набуко" като конкурентен, въпреки че именно той е включен в приоритетния списък на Европейския съюз.

Припомняме, и двата проекта преминават през Балканския полуостров и съответно тръбите през територията на България.

Обсъждането на проекта „Набуко" придоби особена актуалност след газовата криза от първите дни на 2009 година, когато заради спорове между Русия и Украйна, Европа остана без доставки на газ.

"Набуко" се явява като алтернатива на доставките на природен газ за Европейския съюз по отношение на Русия, тъй като предвижда снабдяване от страни от Централна Азия без участието на „Газпром".

Едновременно с това се появяват противоречиви информации за намерението на Русия към „Южен поток".

Споразумения за него вече са подписани, включително и от страна на България, но експерти в последната година не веднъж са изразявали съмнение във възможността Русия да запълни тръбите с добив на природен газ.