Русия започна да разпродава държавна собственост, за да спаси бюджет 2016 г., в който в момента не достигат 3 трлн. рубли.
Това е 60 пъти повече от доходите от приватизацията на компанията за диаманти АЛРОСА, за която с гордост съобщиха министрите. Тази приватизация ще напълни бюджета с 52 млрд. рубли, пише „Независимая газета“.

До края на годината властите смятат да продадат активите на компаниите „Роснефт“, „Башнефт“, „Совкомфлот“ и на банката ВТБ. Но дори и тази разпродажба няма да избави хазната от дефицита.

Перспектива за бюджетна стабилност все още не се вижда: даже през 2019 г. руската хазна няма да може да се възстанови и ще бъде с четвърт по-малко в сравнение с 2014 г. 

Вчера министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев е потвърдил оптимистичните прогнози за постъпленията от приватизацията във федералния бюджет за 2016 г. „В случай на успешна приватизация през 2016 г. от значителните държавни активи федералният бюджет ще получи до 1 трлн. рубли“, заяви министърът.

„Първата публична сделка, проведена за последните три години, премина успешно. Беше привлечен широк кръг от инвеститори“, допълва Улюкаев, припомняйки остатъка от списъка за приватизация. За отбелязване е, че Улюкаев не споменава банката ВТБ, въпреки че вицепремиерът Силуанов пряко заявява това.

Впрочем, никакви постъпления от приватизация няма да могат да решат проблема с нестабилността на руската бюджетна система, пише “Независимая газета” и припомня думите на Силуанов, че текущият дефицит превишава 4% от БВП, което е повече от 3 трлн. рубли.

Главното лекарство за бюджетното оздравяване може да бъдат единствено бюджетните икономии и замразяването на бюджетните разходи за три години. При замразяване на разходите за близките три години към 2019 година в реално изражение те биха били около 75% от нивата за 2014 година, дори и при оптимистична прогноза за инфлацията, посочва експертът от Центъра на развитие към Висшето училище по икономика Андрей Чернявский.

Според икономиста плановете за бюджетна консолидация на Министерство на финансите изискват съществено усилия от цялото общество. Според него замразяването на разходите от федералния бюджет ще се отразят негативно на темповете на икономически растеж и стандарта на живот на населението. Освен това ще се налага да се решава и сложната задача с рязкото увеличаване на междуфирмената задлъжнялост. Всичко това експертът определя като „трънлив път”.

Освен това пред властите стои и трудната задача да намерят голям купувач на руските нефтени активи – примерно "Башнефт" и "Роснефт".

Според икономиста Георгий Ващенко обаче инвеститорите от Азия с все по-малко желание инвестират в руски активи, тъй като пазарът не им е познат, а западните финансови организации предпочитат да не рискуват в Русия.