Финансовата система на Русия остава стабилна въпреки санкциите. Това увери руският премиер Михаил Мишустин на заседание на кабинета, съобщава ТАСС.

"На дневен ред е въпросът за изпълнението на федералния бюджет за деветте месеца на тази година. Противно на предизвикателствата, основните му показатели остават балансирани. Санкциите не са нарушили устойчивостта на руската финансова система и не са засегнали макроикономическата стабилност", отчете той.

Успяхме да предотвратим развитието по негативни сценарии, изтъкна още министър-председателят.

"Приложените системни мерки успяха да стабилизират ситуацията в икономиката, да подпомогнат дейността на предприятия и цели отрасли и да запазят работните места в регионите", посочи той.

Путин е доволен от руската икономика въпреки санкциите

Путин е доволен от руската икономика въпреки санкциите

Той обаче очаква натискът от наказателните мерки срещу Москва да се засили

От своя страна руският министър на финансите Антон Силуанов също потвърди, че санкциите и други финансови мерки срещу Москва не са повлияли на изпълнението на бюджета на страната.

На правителственото заседание той заяви, че "санкциите и ограниченията не са засегнали изпълнението на федералния бюджет и всички задължения се изпълняват изцяло и без прекъсване".

Силуанов представи отчет за първите девет месеца на 2022 г., като подчерта, че федералният бюджет е приключил периода с излишък от 0,2% БВП, или над 200 милиарда рубли (3,2 милиарда долара).

След като страните от Европейския съюз се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Русия, стойността на всички търговски ограничения възлиза на около 123 млрд. евро.

Тази сума се равнява на 40% от общия оборот на стоки и услуги между Москва и ЕС за 2021 г.

Редица други страни извън ЕС също наложиха санкции на Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

Русия открила антидот за санкциите на Запада

Русия открила антидот за санкциите на Запада

Финансовият министър даде висока оценка на мерките, разработени в отговор на санкционния натиск