Споразумение за зона за свободна търговия между Иран, Русия и няколко държави, които обхващат обширния евразийски регион, простиращ се от границите от Източна Европа до Западен Китай, е възможно до края на годината. Това обяви руският вицепремиер Алексей Оверчук в интервю за държавната агенция ТАСС, съобщава "Ройтерс".

Той посочи, че преговорите между Евразийския икономически съюз (ЕАЕС) - който включва Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия - и Иран са във финалната си фаза.

"Напредваме. Силно се надяваме такова споразумение да бъде подписано до края на годината", отбеляза Оверчук.

Както евразийският регион, така и Иран придобиха допълнително значение за Кремъл, след като западните санкции заради нахлуването на руските сили в Украйна ограничиха външнотърговските връзки на Москва и я принудиха да търси пазари извън Европа.

Иран: С тавана на цените за руския петрол Европа плаща за щуротиите на САЩ

Иран: С тавана на цените за руския петрол Европа плаща за щуротиите на САЩ

Решението на ЕС показвало подвластност на Вашингтон

Въпреки по-близките отношения между Иран и Русия, откакто последната нахлу в Украйна през февруари 2022 г. и направи големи покупки на ирански дронове за атака на страната, търговията между двата пазара е нараснала само умерено.

По данни на руското правителство руско-иранският стокооборот е нараснал с 20% през 2022 г., което е 2/3 от общия темп на растеж, който Москва отбеляза с Китай - друг ключов партньор, с когото Русия разшири политическия и икономическия си съюз през последните две години.

Регионалното споразумение с Иран ще замени и разшири временен пакт, предвиждащ намаляване на митата за стотици категории стоки.

През ноември миналата година Русия започна да търгува петролни продукти с Иран, а през март Техеран заяви, че разчита на "огромни обеми" както на петрол, така и на газ от Москва.

Оверчук допълни, без да предоставя повече подробности, че преговорите между страните от Евразийския икономически съюз за създаване на общ газов пазар продължават.

Русия и Иран ще конкурират Суецкия канал със строеж на обща жп линия

Русия и Иран ще конкурират Суецкия канал със строеж на обща жп линия

Връзката ще бъде част от международен транспортен коридор Север-Юг