Агенция Ройтерс прегледа регистрите на корабите и забеляза, че танкери, превозващи руски петрол, заобикаляйки тавана на цените, са започнали да се отказват от регистрация в Либерия и Маршаловите острови.

Всеки кораб трябва да бъде регистриран в определена държава и да плава под нейния флаг. Повечето търговски кораби са регистрирани в една от няколкото държави с така наречените "удобни флагове" при атрактивни условия, дори ако иначе не са свързани с тези държави. Либерия и Маршаловите острови са сред тези страни.

Седалището на компаниите, администриращи регистрации под знамената на Либерия и Маршаловите острови, обаче се намира в щата Вирджиния, под юрисдикцията на Съединените щати. Източник на Ройтерс в американски правителствени агенции потвърди, че регистрацията на флага попада в категорията услуги, свързани с морския транспорт на петрол, тоест трябва да бъде предоставена при условие, че руският петрол се транспортира на цена под тавана от 60 долара за барел. Той също така потвърди, че либерийските власти си сътрудничат със Съединените щати при наблюдението на спазването на санкциите. Това беше потвърдено от представител на корабния регистър на Маршаловите острови.

От октомври Министерството на финансите на САЩ е включило 41 танкера в санкционните списъци за нарушаване на санкциите срещу Русия; 24 от тях са използвали флага на Либерия, един - на Маршаловите острови.

САЩ наложиха санкции за неспазване на тавана за руския петрол

САЩ наложиха санкции за неспазване на тавана за руския петрол

Затяга се хватката около финансирането на войната на Путин

"Почти всички от останалите танкери", според Ройтерс, "плават под флага на Габон". Министърът на транспорта на страната Лоик Мудума потвърди пред агенцията, че напоследък много танкери, които преди са били регистрирани в Либерия, са били пререгистрирани там. Той заяви, че ако извършват незаконни дейности, регистрацията им ще бъде заличена.

"Ако някой съюзник, който и да е партньор в света разбере, че има габонски кораб, плаващ под габонски флаг, който се занимава с незаконни дейности, всичко, което трябва да направят, е да ни изпратят пълно досие и ние сами ще предприемем действия, за да дефлагираме такъв кораб . Независимо дали е руски или на друга държава", каза министърът.

В света има и други удобни флагове, като този на Панама. Там агенцията не е успяла да получи коментар.

САЩ налагат санкции на руската танкерна група Совкомфлот

САЩ налагат санкции на руската танкерна група Совкомфлот

Те замразяват всички американски активи и забраняват на американците да работят с тях.

Страните от Г-7, Европейският съюз и Австралия определиха ценовия лимит за петрола, изнасян от Русия, на 60 долара за барел. Тогава се предполагаше, че този механизъм ще работи поради доминирането на компании от тези страни на пазарите за чартър на кораби и морско застраховане.

На практика много признаци показват, че таванът не работи, поне не както е предвидено: Русия започна да изнася петрол в танкери, чиито собственици са базирани извън страните, наложили санкции, и намери алтернативни застрахователи.

Според изчисления на Киевското училище по икономика през октомври повече от 99% от руския петрол, изнасян по море, е бил продаден на цени над 60 долара за барел. Руският бюджет за 2024 г., в който от 30 до 40% от разходите (в зависимост от начина на отчитане) се падат на войната в Украйна, е съставен на базата на цената на руския петрол от 71,3 долара за барел.

Русия не успява да продаде тихоокеанския си петрол

Русия не успява да продаде тихоокеанския си петрол

Проблеми с плащанията и санкциите на САЩ затрудняват продажбата му