Руският енергиен гигант "Газпром" обяви, че износът на газ за Китай през газопровода "Силата на Сибир" се е увеличил и ще продължи да расте в съответствие с условията на договора между двете страни.

По-рано компанията съобщи, че доставките на синьо гориво за Китай са се увеличили с 63,4% през първите шест месеца на настоящата година.

По предварителни данни от началото на фискалната година добивът на газ възлиза на 249,7 млрд. куб. м, като бележи спад от 10,4% спрямо предходната година за същия период.

Търсенето на газ на "Газпром" на вътрешния пазар е спаднало с 1,9% през този период. Износът на газ за страните извън Общността на независимите държави отбелязва спад от 33,1% в сравнение със същия период на предходната година, отчита компанията в канала си в "Телеграм".

Газът по "Северен поток 1" за Европа спира за десет дни

Газът по "Северен поток 1" за Европа спира за десет дни

Заради планирана годишна поддръжка

Вчера "Газпром" постави под въпрос продължаването на експлоатацията на "Северен поток 1" на фона на сюжета с ремонта на турбината в Канада.

През уикенда правителството на Отава обяви, че няма да достави на Русия ремонтирана турбина за компресора "Северен поток 1" в Портовая, а на Германия.

До преди няколко дни от "Газпром" уверяваха, че доставките по "Северен поток 1" всъщност трябва да бъдат възобновени веднага след като турбината започне да се използва.

Впоследствие обаче руският газов гигант заяви, че не разполага с документи, които да позволят на Siemens да получи турбината от Канада.

Захарова: Западът, за разлика от Китай, се застреля в главата заради Украйна

Захарова: Западът, за разлика от Китай, се застреля в главата заради Украйна

Русия напомня, че е вторият по големина износител на петрол в света и най-голям световен износител на природен газ