Първата партида руско свинско месо е доставена на китайския пазар, съобщава APH Miratorg. Износът беше първият, след като Китай отмени ограниченията върху вноса на това месо от Русия през септември миналата година.

27-тонна партида от продукти, произведени в месопреработвателния комплекс на холдинга в Белгородска област, е изпратена на 7 март от гара Селятино с железопътен транспорт до Владивосток, откъдето е натоварена на кораб за пристанище Нанша (КНР). Интермодалният превоз е организиран от руската транспортна компания Fesco. Месец по-късно контейнерът пристига в китайското пристанище, откъдето вносителят разтоварва пратката в своя склад на 13 април.

"Ние ценим много китайския пазар и сме отговорни за изпълнението на всички ветеринарни изисквания на страната вносител. Целта ни е да увеличим обема на доставките през следващите години и да разширим асортимента от месни продукти в съответствие с вкусовите предпочитания на жителите на КНР. Компанията осигурява самостоятелно 100% контрол на качеството и пълна проследимост на продуктите на всички етапи от "полето до щанда", - отбелязват в пресслужбата на холдинга.

Както бе съобщено, през септември 2023 г. Китай отмени ограниченията върху износа на свинско месо от Русия. Това решение беше взето въз основа на резултатите от оценката на риска и анализа на системата за държавен контрол на африканската чума по свинете (АЧС) в Русия. На 19 декември 2023 г. в Пекин беше подписан протокол за инспекция, карантина и ветеринарни и санитарни изисквания за свинско месо от Русия, а в края на декември беше одобрен ветеринарен сертификат.