Доставките на зърно от Украйна трябва да започнат в близко бъдеще, каза Андрей Руденко, заместник-министър на външните работи на Руската федерация, цитиран от "Интерфакс"

Той добави, че изпълнението на "зърнената сделка" както за руския износ, така и за украинското зърно трябва да започне едновременно. "Тези два документа бяха подписани едновременно, така че трябва да се изпълняват по абсолютно същия начин", каза той пред репортери в Москва.

"Съдейки по това, което казват нашите турски колеги, на чиято територия се намира координационният център, те очакват тези доставки, поне от Украйна, да започнат в близко бъдеще", добави той, отговаряйки на въпрос на Интерфакс.

В отговор на уточняващ въпрос дали става дума за дни или седмици, Руденко каза: "Аз се позовавам на тях (Турция). Това не е наша информация."

Координационният център, от който ще се контролира износът на украинско зърно, започва работа в Истанбул в сряда. Високопоставен турски служител каза пред Ройтерс, че първият кораб вероятно ще напусне украинското пристанище през следващите дни.

Съвместният координационен център в Истанбул ще контролира заминаванията от три украински пристанища през минирани зони, както и ще извършва инспекции на корабите. Всички кораби за насипни товари ще преминават през турски води.

Турският служител каза, че основните детайли вече са уточнени - по-специално е договорен безопасен маршрут за корабите, който няма да изисква разминиране на крайбрежните води.

"Няма да отнеме повече от няколко дни. Изглежда, че първата партида зърно ще бъде изпратена тази седмица", цитира Ройтерс думите му.

Украйна заяви в понеделник, че се надява споразумението с посредничеството на ООН, насочено към облекчаване на глобалния недостиг на храни чрез възобновяване на износа на зърно от Черноморския регион, да започне да се прилага тази седмица.

Висши украински правителствени служители казаха на пресконференция в Киев, че се надяват първата доставка на зърно съгласно споразумението да бъде от пристанище Черноморск (Иличовск) тази седмица и че доставките могат да бъдат направени от всички пристанища, включени в сделката, в рамките на две седмици.

Ердоган иска всички да спазват споразумението за украинското зърно

Ердоган иска всички да спазват споразумението за украинското зърно

Ангажирани сме да приложим на практика това споразумение с всички негови елементи, настоя турският президент

В неделя руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че меморандумът между Русия и ООН, подписан едновременно със споразуменията в Истанбул, "задължава генералния секретар на ООН да започне процеса, да убеди западните страни и да ги накара да вземат решение за премахване на всички ограничения", наложени върху износа на руско зърно.

Както подчерта министърът, въпреки факта, че храните не попадат директно в антируските ограничения, бяха наложени ограничения върху възможността руски кораби с храна да влизат в чужди пристанища, чуждестранни кораби да влизат в руски пристанища за зърно, както и механизмите за плащане и застраховка , това влоши световната продоволствена криза.