Руската централна банка обяви, че спира да купува злато от банките от днес, съобщава "Ройтерс".

Целта е да могат да отговорят на повишеното търсене на благородния метал от домакинствата в опит за справяне със западните санкции.

В момента търсенето от населението за закупуване на физически златни кюлчета е нараснало, най-вече заради премахването на ДДС за тези трансакции, се посочва в комюнике на РЦБ.

Институцията започна отново да купува злато на вътрешния пазар за благородни метали на 28 февруари - близо две години, след като беше прекратила тези операции. Това се случи след нахлуването на руските войски в Украйна.

Русия спира продажбата на чужда валута до септември

Русия спира продажбата на чужда валута до септември

Ограничават руснаците при теглене на парите им в долари

Впоследствие влезе в сила отмяната на ДДС за закупуването на злато от частни лица, докато междувременно рублата се срина заради санкциите на Запада.

Мярката цели да се избегне масовото купуване на чуждестранна валута от населението, което отслабва още повече националната валута.

Бяха въведени големи ограничения за купуването, тегленето и изнасянето от страната на чуждестранни валути.

Борсите в Русия се сринаха заради очакванията за нови санкции

Борсите в Русия се сринаха заради очакванията за нови санкции

Индексът на московската борса спадна с над 20%...

Рублата изгуби 40% от стойността си от началото на войната, а част от валутните резерви на РЦБ в чужбина бяха замразени от Запада, което ограничи възможностите й за действие.

Руската икономика и финансова система преживяха сериозен трус, след като Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, Канада и Съединените щати се споразумяха избрани руски банки да бъдат изключени от системата SWIFT, което ще ги постави извън международната финансова система. Това беше част от обявения трети пакет санкции на Запада срещу Русия заради нахлуването й в Украйна. Към санкциите се присъдиниха и неутрални до този момент страни като Швейцария.