Гражданската въздухоплавателна администрация на Великобритания издаде оперативен сертификат на ирландската нискотарифна компания Ryanair за полети от британски летища след Брекзит. За това съобщи ПА.

Така най-голямата европейска нискотарифна авиокомпания е получила правото след 29 март да извършва както вътрешни, така и международни полети от територията на Обединеното кралство. Този лиценз, обаче, не се прилага за отношенията с Европейския съюз, т.е. става въпрос за правото да се извършват международни полети само за държави извън ЕС.

Казусът Ryanair влиза за разглеждане в ЕП

Казусът Ryanair влиза за разглеждане в ЕП

Евродепутатите ще разискват дали са спазени правата на пътниците

Администрацията на Ryanair приветства решението на авиационните власти на Обединеното кралство. По-рано ръководството на нискотарифната авиокомпания се притесняваше, че Ryanair няма да може да лети от Обединеното кралство, ако последният напусне ЕС без споразумение за Брекзит. Британският министър на транспорта Крис Грейлинг обаче даде да се разбере, че нито официалният Лондон, нито властите в Брюксел искат да нарушават въздушните връзки между Великобритания и ЕС "при всеки сценарий".

От своя страна министърът по въпросите на Brexit Стивън Баркли заяви в статия, публикувана в четвъртък в вестник Daily Express, че сред основните мерки на правителството за подобряване на готовността за "труден Brexit" е да предостави на Министерството на транспорта най-новата информация за плановете за действие за предотвратяване на прекъсването в транспортния трафик.

25 000 пътници ще бъдат засегнати от стачка на пилотите на Ryanair в Европа

25 000 пътници ще бъдат засегнати от стачка на пилотите на Ryanair в Европа

Пилоти в Германия, Холандия, Ирландия, Белгия и Швеция се очаква да спрат работа

Ryanair държи основен дял от пазара на пътници в Обединеното кралство. Неслучайно главният център на ирландската авиокомпания е лондонското летище "Станстед".