Най-малко 25 000 пътници ще бъдат засегнати заради отмяна на полети, след като пилоти към самолетната компания Ryanair в пет държави планират стачка този петък, информират световни медии.

Пилоти в Германия, Холандия, Ирландия, Белгия и Швеция се очаква да спрат работа за 24 часа в петък.

Около 3 500 пътници ще бъдат засегнати в Ирландия, където нискотарифната компания отменя 20 от 300 полета. Други 104 за и от Белгия ще бъдат приземени, а в Швеция - 22 полета. В Германия пилотите няма да изпълнят 250 полета. В Германия влиятелният синдикат Cockpit обяви, че е поискал 400 пилоти да излязат в стачка за 24 часа от 03,01 часа (01,01 часа по Гринуич) в петък.

Синдикати твърдят, че призивите им за по-добро заплащане и по-справедливи договори не са чути. Също така не е постигнат напредък въпреки продължаващите вече няколко месеца преговори.

Пилотите отдавна се оплакват, че печелят по-малко от колегите си в други нискотарифни компании. Служителите извън Ирландия също се оплакват, че изпълняват задълженията си в съответствие с ирландското законодателство, което не им позволява да се възползват от социалните придобивки в държавите им.

Превозвачът вече беше засегнат от стачки през миналия месец, когато бяха отменени 600 полета в Белгия, Ирландия, Италия, Португалия и Испания.