Рейтинговата агенция Standard& Poor's (S&P) понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Венецуела от ССС до СС, в очакване на вероятен дефолт, предаде Дойче веле.
Друга рейтингова агенция - Fitch, излезе с аналогично решение, понижавайки рейтинга на латиноамериканската страна от СС на С, също с прогноза за висок риск от дефолт.

В петък, 3 ноември, венецуелските власти поканиха чуждестранните кредитори на среща в Каракас на 13 ноември, за да преговарят с тях за преструктуриране на външния дълг. Размерът му е около 155 милиарда долара.

470 000 венецуелци потърсили спасение от кризата в Колумбия

470 000 венецуелци потърсили спасение от кризата в Колумбия

Колумбийският президент обвини Каракас за кризата

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че ще върне дълга на държавната петролно-газова компания PDVSA, в размер на 1.2 милиарда долара.

Предстоят и други многомилионни плащания по външния дълг, с падеж до края на 2017 г., а през 2018 г. сумите са милиардни, посочват от Fitch.

МВФ: 2300% инфлация във Венецуела

МВФ: 2300% инфлация във Венецуела

Мадуро е виновникът за кризата

Междувременно от Международния валутен фонд отправиха предупреждение към Каракас заради това, че не са предоставени очакваните от МВФ данни за икономиката на страната.
Според информация на агенция "Ройтерс", от организацията са дали на Венецуела 6-месечен срок да попълни липсващата информация.