Съд е постановил конфискация на активите в Холандия на руския газов гигант "Газпром". 

Решението на съда е във връзка с изплащане на обезщетение в размер на 2,56 млрд. долара на украинската газова компания "Нафтогаз" по решението на арбитража в Стокхолм, съобщиха от украинската компания, цитирана от руските медии.

Отбелязва се, че съдия изпълнители също така "провеждат действия" за замразяване на активите на руските компании Nord Stream AG и Nord Stream 2 AG, които съответно оперират и строят газопроводите "Северен поток" и "Северен поток-2". 

Порошенко иска принудително изпълнение за 2,6 млрд. дълг на "Газпром"

Порошенко иска принудително изпълнение за 2,6 млрд. дълг на "Газпром"

Действия се предприети в Холандия, Обединеното кралство и Швейцария

"Холандският съд удовлетвори исканията на "Нафтогаз", но шест от седемте дъщерни компании на "Газпром" в Холандия отказаха да сътрудничат със съдия изпълнителите. Но това не повлия на арестуването на активите", изтъкнаха от украинската компания.

Председателят на Управителния съвет на "Нафтогаз" Андрей Коболев се зарече, че компанията "ще използва всички налични законни средства и инструменти", за да получи от "Газпром" 2,56 млрд. долара.

През февруари арбитражът в Стокхолм постанови "Газпром" да плати за спирането на доставката на газ за Украйна. "Газпром" обжалваха решението, като според тях то създавало дисбаланс в полза на Киев. Руската компания уведоми "Нафтогаз", че е започнала процедура по прекратяване на договорите за доставка на газ. 

Швейцария конфискува активите на компанията, строяща "Северен поток-2"

Швейцария конфискува активите на компанията, строяща "Северен поток-2"

След като "Нафтогаз" изискали плащането на 2,56 млрд. долара глоба