Украински съд конфискува активи на компании и финансови и кредитни институции, принадлежащи на руските бизнесмени Михаил Фридман, Пьотр Авен и Андрей Косогов, информира Руската служба на Би Би Си.

Става въпрос за 20 компании и финансови институции, които акционерите на "Алфа Банк" притежават като крайни бенефициенти или чрез контролирани офшорни компании. Сред блокираните активи са финансови и застрахователни компании, клетъчни комуникации и IT компании, както и предприятия, произвеждащи минерална вода, съобщиха от Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Стойността на иззетите активи надхвърля 17 милиарда гривни (повече от 450 милиона долара).

Според СБУ бизнесмените "са част от обкръжението на Владимир Путин и участват в "схеми" за широкомащабно финансиране на въоръжената агресия на Русия".

Фридман и Авен напуснаха Русия след началото на войната в Украйна. Те обаче се оказаха под санкции от САЩ, ЕС и Великобритания. Самите те отричат ​​да са част от най-близкото обкръжение на Путин и се опитват да оспорят включването си в санкционните списъци в съда. През март беше съобщено, че Фридман и Авен обсъждат продажбата на дяловете си в Алфа Банк на Андрей Косогов.

Украйна разследва Михаил Фридман за финансиране на руската военна машина

Украйна разследва Михаил Фридман за финансиране на руската военна машина

Фридман и Авен оспорват в съда налагането на санкции