Съоснователите на "Инстаграм", Кевин Систром и Майк Крийгър напускат фирмата. Систром, главният изпълнителен директор на приложението коментира, че се оттеглят, за да "опознаят любопитството и творчеството", съобщава БиБиСи.

"Инстаграм", закупен от "Фейсбук" през 2012 г. за 1 млрд. долара в брой и акции, вече има повече от един милиард потребители. Напускането е на фона на съобщения за напрежение между съоснователите на "Инстаграм" и управляващите "Фейсбук".

Систром и Крийгър, които се срещат в Станфорд, стартират сайта за споделяне на изображения през 2010 г., продължават и след като компанията е придобита от "Фейсбук".

"Сега сме готови за следващата стъпка. Изграждането на нови неща изисква да се отдръпнем, да разберем какво ни вдъхновява и съответства на това, от което се нуждае светът, това е, което планираме да направим", обяснява Систром.

Марк Зукерберг коментира, че "Инстаграм" отразява "комбинираните творчески таланти" на основателите. "Научих много от работата с тях през последните шест години и наистина се забавлявах. Очаквам с нетърпение да видя какво ще измислят и направят", допълва той.