Президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич се договориха за цената на газа, съобщи президентът на западната ни съседка след разговорите, проведени между двамата в руския черноморски курорт Сочи, предаде "Новости".

"Сърбия през следващите шест месеца ще получава газ по 270 долара за 1 000 кубически метра", уточни той и добави, че това е много добра цена.

Именно при такива условия Сърбия получава синьото гориво от Русия по настоящия договор, който изтича в края на годината.

Вучич пред Путин: Отношенията между Русия и Сърбия са на най-високо равнище в историята

Вучич пред Путин: Отношенията между Русия и Сърбия са на най-високо равнище в историята

"Това е много важна за мен, най-важната среща"

Както отбеляза Путин преди началото на срещата, той знаел, че неговият колега е обезпокоен от скорошния край на договора и изрази надежда, че ще бъде постигнато споразумение.

Сега Русия всъщност е единственият доставчик на природен газ за Сърбия, която през последните години получи повече от два млрд. куб. метра газ по тръбопровода през Украйна и Унгария. Освен това на 1 януари се състоя официалното пускане на руския газ в газопреносната система на Сърбия през България от "Турски поток". На първия етап се предвиждат доставки от 4 млрд. куб. метра годишно, което покрива изцяло нуждите на страната.

Както каза Вучич в навечерието на посещението в Русия, ако не е било сътрудничеството с Москва, Белград щеше да трябва да плаща 800-900 евро за газ, но Сърбия няма да понесе такава цена икономически.

Сърбия не я устройва предложената от Русия цена на газа

Сърбия не я устройва предложената от Русия цена на газа

Москва предлага 1000 куб. м синьо гориво да струват 790 долара от 2022 г.