Рояци скакалци унищожават посевите и нахлуват в къщи на италианския остров Сардиния в най-сериозната подобна инвазия през последните 70 години, съобщава земеделското сдружение "Колдирети", цитирано от "Ройтерс".

Скакалците са опустошили и пасища, обхващащи около 2 500 хектара земя в централната провинция Нуоро, между малките градове Отана и Орани. "Разхождаме се по килими от скакалци", коментират земеделци.

Скакалците често се срещат в Сардиния през летните месеци, но фермерите твърдят, че това е най-лошата инвазия от края на Втората световна война и се дължи главно на странни метеорологични условия през последните две години.

"През 2017 г. имахме сериозна суша и много дъжд през 2018 г., идеалният климат за скакалците да се размножат и след това да се преместят в култивираните земи, за да се хранят", обяснява Микеле Арбау от "Колдирети Сардиния".

"Не можем да направим нищо по въпроса през тази година", обяснява той и допълва, че има риск от още по-сериозна инвазия следващата година, ако сега не бъдат предприети превантивни действия.