Министерството на енергетиката на САЩ прогнозира, че до края на 2019 г. добивът на петрол в САЩ може да надхвърли този на Саудитска Арабия и Русия, съобщават американските медии.

Прогнозата показва, че производството на САЩ ще достигне средно 10,8 млн. барела на ден през 2019 г. и ще бъде повече от 11 млн. барела на ден до ноември следващата година.

Ако прогнозата е точна, САЩ ще се превърнат в най-големия производител на петрол в света и ще победят Саудитска Арабия и Русия за първи път от 1975 г. насам.

Уточнява се, че производството на САЩ ще достигне средно 10,3 млн. барела на ден през тази година, най-високото равнище на производство в историята на страната. Русия е произвеждала средно близо 11 млн. барела дневно през 2017 г., докато Саудитска Арабия е произвеждала около 10 млн. барела. Двете страни обаче се разбраха да забавят производството, за да повишат цените.

"Главните рискови фактори биха били по-скоро глобални по своето естество, отколкото нещо конкретно от вътрешен характер", изтъкна Джон Кохти от енергийното министерство на САЩ, допълвайки: "Във вътрешен план нещата се подреждат за условия на умерени цени и увеличени възможности за производство."

Голяма част от ръста на производството ще бъде съсредоточена в Пермския басейн, най-голямото петролно поле в САЩ, което се намира на територията на щатите Тексас и Ню Мексико.

"Водени от американското производство, особено в Пермския басейн, и новите петролни пясъци в Канада, прогнозите за производството извън страните от ОПЕК ще продължат да нарастват до края на 2019 г.", подчерта Джон Конти.

Американските власти прогнозират, че цените на петрола в САЩ ще достигнат средно 54,01 долара за барел през първото тримесечие на 2018 г., което е увеличение спрямо по-ранните прогнози от 51,79 долара. До четвъртото тримесечие се очаква средната цена за барел да достигне 57,31 долара.