Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви нови ограничения за износ срещу Русия и Беларус, съобщава "Ройтерс".

В санкционния списък със забрана за снабдяване с ключови технологии са добавени 120 юридически лица, предимно компании, свързани с военна дейност.

Допълненията в списъка на юридическите лица на Министерството на търговията следват няколко подобни действия, предприети от Съединените щати за отслабване на руските военни след нахлуването им в Украйна на 24 февруари.

Новите мерки целят да "отслабят руските и беларуските отбранителни, аерокосмически, морски и други стратегически сектори в отговор на бруталното нападение на Русия срещу суверенитета на Украйна", посочват от Министерството на търговията.

САЩ добавиха нови самолети към руските санкции

САЩ добавиха нови самолети към руските санкции

Разпоредбите се отнасят за всеки самолет

Белият дом твърди, че затегнатият контрол ще предотврати достигането на технологии и софтуер до военните сектори в Русия и Беларус.

Предвижда се драстично разширяване на така нареченото правило за директен чуждестранен продукт, което принуждава компаниите, които произвеждат високо- и нискотехнологични артикули в чужбина с американски средства, да търсят лиценз от Съединените щати, преди да извършат доставки за Русия.

Съгласно мерките Министерството на търговията щи отказва почти всяко от тези искания за лиценз.

Общо ведомството добавя 260 юридически лица към списъка на субектите в отговор на инвазията в Украйна, която Русия нарича "специална операция".

САЩ с нови санкции срещу Русия - 91 фирми и лица с експортни забрани

САЩ с нови санкции срещу Русия - 91 фирми и лица с експортни забрани

Вашингтон разширява пакета с наказателни мерки