Министерството на търговията на САЩ добави 73 самолета, които според него наскоро са пътували до Русия, към списъка на въздухоплавателните средства, които са нарушили американския контрол върху износа, въведен след руската инвазия в Украйна, съобщи Би Би Си.

На 18 март в първоначалния списък бяха включени 99 самолета, включително частен самолет, принадлежащ на руския милиардер и собственик на футболния клуб "Челси" Роман Абрамович.

Великобритания удря със санкции още 65 руски банки и олигарси

Великобритания удря със санкции още 65 руски банки и олигарси

Лондон засилва натиска върху руската икономика

Американските власти предупредиха, че обслужването на тези самолети навсякъде по света - включително в Русия - може да доведе до големи глоби и потенциално лишаване от свобода.

В свое изявление тогава министерството заяви, че всяко зареждане с гориво, техническо обслужване или ремонт на някой от включените в списъка самолети - както и предоставянето на резервни части - нарушава американския контрол върху износа.

Байдън заплаши Китай със санкции, ако помага на Русия

Байдън заплаши Китай със санкции, ако помага на Русия

Лидерите разговаряха за кризата в Украйна

Разпоредбите се отнасят за всеки самолет, който има повече от 25% съдържание с американски произход, който е бил реекспортиран за Русия след влизането в сила на новите мерки за контрол на 24 февруари - деня, в който Русия нахлу в Украйна.