Великобритания въвежда пореден пакет санкции срещу руски банки, възлови промишлени отрасли и редица членове на руския елит, съобщава "Ройтерс".

Сред санкционираните са "Газпромбанк", "Алфа банк" и жена, за която се предполага, че е доведена дъщеря на външния министър Сергей Лавров.

Санкциите срещу 59 руски и шест беларуски юридически и физически лица включват държавната корабна компания "Совкомфлот", частната армия "Вагнер" и "Алроса" - най-големият производител на диаманти в света с приблизителна пазарна стойност от 6,61 милиарда долара.

Целта на прилаганите от Великобритания и други западни държави наказателни мерки е да отслабят руската икономика и да накажат президента Владимир Путин за нахлуването в Украйна, като се стремят да го притиснат да се откаже от това, което той нарича специална военна операция за "демилитаризиране" и "денацификация" на Украйна.

Великобритания хвърли око на златните резерви на Путин

Великобритания хвърли око на златните резерви на Путин

Джонсън иска достъпът на руския президент до тях да бъде ограничен

Под удара на британските санкции попада и Полина Ковалева. За нея британското правителство твърди, че е доведена дъщеря на Сергей Лавров, която притежава имот за 4 милиона паунда в престижния лондонски квартал Кенсингтън. Тя го е закупила през 2016 г. без ипотека.

Сред санкционираните също е Герман Греф, главен изпълнителен директор на най-голямата руска банка "Сбербанк".

Путин не трябва да си прави илюзии - ние сме обединени с нашите съюзници и ще продължим да притискаме руската икономика, за да се провали в Украйна, заяви британският външен министър Лиз Тръс.

"Газпромбанк" е един от основните канали за плащания за руския нефт и газ. "Алфа банк" пък е един от най-големите частни кредитори в Русия, управляван от Михаил Фридман, който беше санкциониран от Великобритания по-рано този месец.

Новите санкции на Великобритания ще ударят руския енергиен сектор

Новите санкции на Великобритания ще ударят руския енергиен сектор

Трябва да се фокусираме върху петролния и газовия сектор, както и как да намалим енергийната си зависимост от Русия

Техните активи и тези на още четири банки ще бъдат замразени, което блокира всичките им ресурси във Великобритания и пречи на британските фирми да правят бизнес с тях.

"Совкомфлот" беше сред руските юридически лица, които Министерството на финансите на САЩ ограничи миналия месец да набират капитал на американските пазари.

Повечето от новите санкции бяха въведени съгласно британските закони, които наскоро бяха приети от парламента, позволявайки на Великобритания да отразява мерките, въведени от Европейския съюз и Съединените щати.

Санкциите са насочени и към руските железници и отбранителната компания "Кронщад" - основният производител на руски дронове.

Великобритания заяви, че общата стойност на банковите активи, санкционирани след инвазията в Украйна, възлиза на 500 милиарда паунда (658,65 милиарда долара), а по отношение на олигарсите и техните семейства - над 150 милиарда паунда.

Сред другите санкционирани лица са петролният магнат Евгений Швидлер и основателят на банка Tinkoff Олег Тинков.

Лондон санкционира още 350 руснаци, налага 35% мита върху вноса на руска водка

Лондон санкционира още 350 руснаци, налага 35% мита върху вноса на руска водка

Великобритания засилва натиска върху Путин