Властите в Съединените щати обявиха в сряда налагането на стотици нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Целта са мерки срещу заобикалянето на западните мерки от страна на Москва, включително чрез Китай, съобщава "Ройтерс".

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на близо 200 цели, докато Държавният департамент определи повече от 80 такива.

САЩ наложиха санкции на 20 компании, базирани в Китай и Хонконг, след многократни предупреждения от Вашингтон срещу подкрепата на Китай за руската армия, включително и по време на неотдавнашните пътувания на министъра на финансите Джанет Йелън и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в страната.

Подкрепата на Китай за Русия е един от многото проблеми, които заплашват да влошат неотдавнашното подобрение в отношенията между най-големите икономики в света.

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна

Кремъл нямало как да победи свободния свят

"Министерството на финансите последователно предупреждава, че компаниите ще се сблъскат със значителни последствия за предоставянето на материална подкрепа за войната на Русия и САЩ ги налага днес на почти 300 цели", каза Йелън в изявление.

Съединените щати и техните съюзници наложиха санкции на хиляди цели, откакто Русия нахлу в съседна Украйна. Войната е видяла десетки хиляди убити и разрушени градове.

Оттогава Вашингтон се опитва да се справи с избягването на западните мерки, включително чрез налагане на санкции на фирми в Китай, Турция и Обединените арабски емирства.

Действието на Министерството на финансите в сряда санкционира близо 60 цели, разположени в Азербайджан, Белгия, Китай, Русия, Турция, Обединените арабски емирства и Словакия. Те са обвинени, че са позволили на Русия да "придобие отчаяно необходимите технологии и оборудване от чужбина".

Си Дзинпин предупреди Блинкън: Спри да бъдеш двуличен

Си Дзинпин предупреди Блинкън: Спри да бъдеш двуличен

Америка "говори едно, а прави друго", предупреди китайският лидер висшия американски дипломат

Този ход включваше мерки срещу базирана в Китай компания, според която Министерството на финансите е изнасяло артикули за производство на дронове - като витла, двигатели и сензори - за компания в Русия. Други доставчици на технологии, базирани в Китай и Хонконг, също бяха атакувани.

Държавният департамент също така наложи санкции на четири базирани в Китай компании, за подкрепа на руската отбранителна промишлена база, включително чрез доставка на критични артикули до субекти под санкции на САЩ в Русия. Както и компании в Турция, Киргизстан и Малайзия, които той обвини в доставка на високи цени приоритетни позиции за Русия.

Министерството на финансите също се насочи към придобиването от Русия на прекурсори на експлозиви, необходими на Русия, за да продължи производството на барут, ракетни горива и други експлозиви.

Ван И се срещна с Блинкън, но предупреди за "натрупване на негативни фактори"

Ван И се срещна с Блинкън, но предупреди за "натрупване на негативни фактори"

Пекин засилва натиска над Белия дом