Играта на война на Европа с Китай е към своя край. След години на изграждане на подобрен арсенал за търговска война, Европа показва, че е готова да бъде твърда към Пекин, пише европейската редакция на "Политико".

Във вторник следователи от ЕС нахлуха в нидерландските и полските офиси на Nuctech, производител на скенери за сигурност, в разследване, което е пример за едно от най-продължителните недоволства на Европа от Китай - щедри държавни субсидии, които помагат на китайските фирми да подбиват европейските конкуренти.

Някога Nuctech се управляваше от Ху Хайфен, син на предшественика на президента Си Дзинпин, Ху Дзинтао, и реакцията на Китай беше очаквано бурна. Акцията "подчертава по-нататъшното влошаване на бизнес средата в ЕС и изпраща изключително негативен сигнал към всички чуждестранни компании", възмути се мисията на Китай в ЕС.

Моментът на тази демонстративна акция изглежда внимателно подбран - преди пътуването на китайския лидер Си Дзинпин в Европа следващия месец - първото му от пет години, което ще го отведе до Франция, Сърбия и Унгария, сигнализирайки за окончателна промяна в начина, по който Европа е готова да се справи със своите търговски проблеми с Китай.

В продължение на години Брюксел многократно е възприемал смекчаващ тон с Пекин, търсейки в крайна сметка безполезен диалог относно държавните субсидии и свръхкапацитета в сектори като стомана, алуминий и зелени технологии, вместо да избере директна конфронтация и търговска война.

Сега ръкавиците са свалени, докато политическият консенсус нараства, че Европа трябва да защити основните технологии. Това стана ясно през октомври, когато ЕС започна разследване на държавната подкрепа на Китай за електрически превозни средства. Сега Брюксел започна разследвания и за вятърни турбини и болнично оборудване, за да "ребалансира партньорството между ЕС и Китай".

"Харесваме честната конкуренция. Това, което не ни харесва, е, когато Китай наводнява пазара с масово субсидирани електронни коли. Срещу това се борим. Конкуренция да, дъмпинг не. Това трябва да бъде нашето мото", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда.

Китай възразява срещу европейския протекционизъм в зелените технологии

Китай възразява срещу европейския протекционизъм в зелените технологии

Китайски търговски представител провежда европейска обиколка

Използване на новите оръжия

През по-голямата част от последното десетилетие Европейската комисия изготвяше по-силен арсенал от търговски защити, но големият въпрос винаги е бил дали Брюксел е бил готов да ги използва или те са били предимно възпиращо средство.

Те включват Международния инструмент за обществени поръчки — използван за първи път в делото за медицински технологии тази седмица, който изглежда може да предприеме действия срещу Китай, ако Пекин извади европейски компании от обществени търгове.

"Дълго време говорихме, че Европейската комисия разполага с този инструментариум. Но поставихме под съмнение способността на Европейската комисия да го използва ефективно. Сега виждаме, че всъщност Европейската комисия е в състояние и желае да го използва", каза Франческа Гирети, старши анализатор по геоикономика в изследователския институт Adarga.

Гунар Виганд, бивш висш дипломат за Азия в Европейската служба за външна дейност и изтъкнат сътрудник в Германския фонд Маршал на САЩ, също настоя, че новите търговски оръжия винаги са били предназначени за използване, а не само за показ.

"Никой не трябва да се изненадва, че инструментите, които бяха създадени в доста дълъг процес през последните няколко години, сега най-накрая действително се използват", каза той.

Германското разузнаване предупреждава бизнеса да бъде нащрек срещу шпионаж от страна на Китай

Германското разузнаване предупреждава бизнеса да бъде нащрек срещу шпионаж от страна на Китай

Китайските фирми твърдят, че са изцяло частни, но всъщност са подчинени на китайски държавни интереси

Съобщение до Вашингтон

По-твърдата позиция на Европа носи предимства и опасности. От една страна, по-твърдата позиция на ЕС по отношение на Китай е маслинова клонка за ястребовите съюзници в САЩ, които често са били разочаровани от мекия подход на Европа. Но това също означава, че Европа трябва да е готова за контраатака от Пекин и бурен период на търговски конфликт.

САЩ определено следят отблизо новия план за игра на ЕС. Веднага след обявяването тази седмица на разследване на медицински изделия, търговският представител на САЩ Катрин Тай каза, че следи с "интерес", подчертавайки тясното сътрудничество между двете страни при "идентифициране и проучване на начини за справяне с непазарните политики и практики, използвани от (Китай) в редица сектори, включително медицински изделия."

Разследванията за субсидиите не са единственият знак за твърдата решимост на Брюксел да се справи по-пряко с Пекин. Налице е също нарастващ натиск вътре в ЕС да се отправи по-реалистично предизвикателство към мащабните инфраструктурни инвестиционни проекти от инициативата "Един пояс, един път" на Китай, чрез която Пекин разширява стратегическия си обхват, като помага за изграждането на пристанища и пътища за свързване на Азия с европейските пазари.

Ранните опити на Европа да се съревновава с "Един пояс, един път" бяха възприемани като плахи забележки, но вътрешен документ на Комисията, получен от "Политико", казва, че сега блокът трябва да се съсредоточи по-сериозно върху изграждането на опорни точки в ключови стратегически минни и енергийни интереси в Африка и Централна Азия.

В сектора на облеклото Брюксел също се подготвя да се справи с пазарните въздействия, предизвикани от китайското приложение Shein. Двама души, запознати с предстоящото решение, казаха, че Брюксел е близо до определянето на Shein като "много голяма онлайн платформа" през следващите дни, излагайки го на допълнителен контрол съгласно закона за модериране на съдържанието на блока.

Италия напуска китайската инициатива "Един пояс, един път"?

Италия напуска китайската инициатива "Един пояс, един път"?

Солидарност с другите страни от Г-7

Пекин е готов за отмъщение

Въпросът сега е да видим къде и как Пекин ще отмъсти.

Всеки път, когато Европа вдига залога си в търговията, Китай показва, че има отговор. В различни противопоставяния Китай се оказа експерт в изправянето на държави от ЕС една срещу друга в игри на разделяй и владей, заплашвайки, например, да предпочита самолетите "Боинг" пред "Еърбъс" или да не купува френско и испанско вино.

Използвайки точно такива тактики, Китай принуди тогавашния еврокомисар по търговията Карел де Гухт да отстъпи от офанзивата си през 2013 г. срещу телекомуникационната и соларната индустрия на Пекин.

Съвсем наскоро Китай изигра картата на "редкоземните елементи", като предприе действия срещу доставките на галий и германий, два материала, използвани в производството на чипове, след като САЩ притиснаха Нидерландия да блокира някои от продажбите в Китай на усъвършенствано оборудване за производство на чипове от големия производител ASML.

Нидерландия уличи Китай в индустриален шпионаж

Нидерландия уличи Китай в индустриален шпионаж

Пекин се е насочил към космическата, морската индустрия и тази за полупроводници в опит да укрепи въоръжените си сили

На въпрос относно нарастващото разгръщане на търговския арсенал на ЕС, Андерс Анлид, ръководител на Националния търговски съвет на Швеция, каза: "Комисията трябва да направи всичко, за да избегне всеобхватна търговска война с Китай."

"Трябва да действаме въз основа на доказателства", добави той.

В класически знак за асиметричния подход на Китай, малко след като Фон дер Лайен започна своето високопрофилно разследване на произведените в Китай електрически превозни средства, Пекин удари износа на алкохол в Европа, в ход, който изглеждаше особено вреден за сектора на производството на коняк във Франция. Париж беше главният инициатор на разследването за електрическите превозни средства.

Но въпреки тези заплахи за отмъщение, Фон дер Лайен няма много място, за да остане "суха", особено докато се бори да спечели втори мандат като председател на Европейската комисия - ход, който ще изисква подкрепа от Франция, основният борец на защитата на европейската индустрия от Китай.

"Ако Фон дер Лайен не дръпне спусъка сега, тогава кога?" каза дипломат от ЕС, имайки предвид предстоящите избори в началото на юни.

Готовността за по-твърдо отношение към Китай също идва, когато Европа преосмисля зависимостта си от автокрациите след руската инвазия в Украйна.

"В миналото направихме грешката да станем зависими от руския петрол и газ. Не трябва да повтаряме тази грешка с Китай - да зависим от неговите пари, суровини и технологии", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред публика в Берлин в четвъртък.

Германия е предпазлива от конфронтация с Пекин, например, защото произвежда автомобили там и е станала зависима от огромния потребителски пазар на Китай.

Но Виганд, бивш дипломат на ЕС за Азия, каза, че Европа не трябва да живее в страх.

"Винаги има риск от отмъщение... Това обаче е нещо, което не трябва да разубеждава никого в ЕС да използва внимателно разработени инструменти, които са напълно съвместими със Световна търговска организация (СТО)", каза Виганд.

"Би било грешка, ако не се използват инструментите от страх от отмъщение."

Китай се ядоса на "политическите манипулации" на Германия

Китай се ядоса на "политическите манипулации" на Германия

След ареста на предполагаем китайски шпионин