Урсула фон дер Лайен обяви в понеделник, че се кандидатира за втори мандат като председател на Европейската комисия, пише "Политико". Очаква се Европейската народна партия да утвърди кандидатурата й следващия месец, преди изборите за Европейски парламент през юни.

Партията на Германския християндемократически съюз (ХДС), от която произхожда фон дер Лайен, се срещна в Берлин тази сутрин, където номинира Фон дер Лайен за още един мандат преди изборите за ЕС през юни.

Въпреки неоспоримия й капацитет да действа решително във времена на трудности, железният стил на лидерство на бившия германски министър понякога я поставя в противоречие със столиците на ЕС, чиято подкрепа ще й трябва, за да си осигури втори мандат. Въпреки това е вероятно тя да получи подкрепа от Европейския съвет. Единствено Унгария открито критикува нейното лидерство.

По редица чувствителни теми, от подкрепата й за Израел във войната му срещу "Хамас" до политиката й към Китай, тя взе решения, без да се консултира с държавите-членки, предизвиквайки гнева на дипломатите на ЕС и нейните собствени комисари.

Така нареченият скандал Pfizergate, препратка към текстовите съобщения, които тя размени с главния изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Алберт Бурла, за да сключи огромна сделка за ваксини през 2021 г., по подобен начин опетни първия й мандат. Това доведе до съдебно дело от New York Times срещу Комисията за това, че не е предоставила достъп до тези текстове.

ЕС се сблъсква с ролята на фон дер Лайен в 30-милиардна сделка за ваксини на Pfizer

ЕС се сблъсква с ролята на фон дер Лайен в 30-милиардна сделка за ваксини на Pfizer

Европейската сметна палата обвинява ЕК, че отказва да оповести подробности за договора

Въпреки че вниманието към този случай досега е било ограничено до кръговете в Брюксел, все още се очаква съдът да се произнесе по съдебната битка през 2024 г. Политически, неблагоприятно решение би изпратило смущаващ сигнал и може да има големи последици за кандидатурата й за преизбиране.

Фон дер Лайен ще трябва да бъде официално номинирана като водещ кандидат на своята партия или Spitzenkandidat. Това ще стане при гласуване на изборния конгрес на ЕНП в Букурещ, Румъния на 6-7 март.

Урсула фон дер Лайен подготвя ЕС за сериозно разширение

Урсула фон дер Лайен подготвя ЕС за сериозно разширение

ЕК изготвя планове за ЕС с повече от 30 страни-членки