Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че изпълнителната власт на ЕС подготвя план за реформа в рамките на блока, тъй като планира да приеме повече страни членки, включително Украйна, пише "Политико".

"Ние също ще започнем да работим по нашите собствени реформи, за да се подготвим за съюз от над 30 държави-членки", каза Фон дер Лайен пред Европейския парламент. Всички институции на ЕС се подготвят за разширяване през следващото десетилетие, коментира изданието.

27-членният блок постигна политическо споразумение през декември за започване на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова. Други държави като Грузия и шест нации от Западните Балкани също са на различни етапи от процеса на разширяване, по време на който страните кандидатки трябва да отговарят на строги условия на ЕС (Хърватия последна се присъедини към ЕС през 2013 г.).

"Тази зала вече представи смели идеи за реформа на нашите договори. Следващия месец Комисията ще изложи нашите идеи в съобщение до Европейския парламент и Съвета, преди дискусията на лидерите, организирана от белгийското председателство", каза Фон дер Лайен. Съобщението, както е наречен този план, не е обвързващо законодателно предложение.

Миналия септември в годишното си обръщение тя говори само за стартиране на процес на промяна на договора, "ако и където е необходимо".

В момента Белгия председателства шестмесечното председателство на Съвета на ЕС, което означава, че има водеща роля в организирането на срещи на ЕС и определянето на политическите приоритети за блока. Страната постави обсъждането на разширяването в центъра на своите приоритети в навечерието на изборите за Европейски парламент през юни, преди които политическото ръководство на ЕС ще се опита да оформи приоритетите на блока за следващите пет години, документ, известен като " стратегически дневен ред." Комисарите ще обсъдят съобщението на 27 февруари в Страсбург, съгласно проект на дневен ред на заседанията на Европейската комисия..

Европейският парламент настоява за широкообхватни промени в договора, гласуване на предложения за избягване на безизходица в Европейския съвет чрез използване на гласуване с квалифицирано мнозинство, за собствената си способност да предлага законодателство, а не просто да го изменя. Въпреки това Съветът на ЕС има водеща роля, когато става въпрос за решение за отваряне на договорите на ЕС.

Фон дер Лайен убедена, че ЕС ще договори помощта за Украйна

Фон дер Лайен убедена, че ЕС ще договори помощта за Украйна

Тя очаква намиране на решение до 1 февруари