Висш търговски служител на Китай предупреди Брюксел срещу протекционизма, като каза, че Пекин е озадачен от разследванията на ЕС за износа на зелени технологии и опасенията на блока, че те застрашават вътрешните индустрии за слънчеви панели, вятърни турбини и електрически превозни средства, предава Ройтерс.

Ван Вентао провежда европейска обиколка за дискусии относно разследването на Европейската комисия дали китайската индустрия за електрически превозни средства (EV) се е възползвала от несправедливи субсидии.

"Не успяваме да разберем как Европейската комисия носи знамето на устойчивото и зелено развитие и след това предприема протекционистични действия, като по този начин на практика генерира все повече и повече рискове", каза Ван в един от първите си публични коментари по време на европейското пътуване.

Говорейки на търговска и бизнес конференция в северния италиански град Верона, той цитира разследванията на Европейския съюз за китайски електрически автомобили, слънчеви панели и вятърни турбини като примери.

"Трябва да се противопоставим на едностранчивостта и протекционизма и да защитим глобалната верига на доставки", каза министърът.

Свръхпроизводството на Китай застрашава работните места в САЩ, твърди Джанет Йелън

Свръхпроизводството на Китай застрашава работните места в САЩ, твърди Джанет Йелън

Китайският премиер призова САЩ да не превръщат икономическите въпроси в политически

По-рано тази седмица Ван посетиФранция, където се срещна с френския финансов министър Бруно Льо Мер.

Също тази седмица Брюксел стартира предварителен преглед на възможните изкривявания на пазара от китайските производители на вятърни турбини. Комисията може да избере да забрани транзакции или да дисквалифицира оферти в публични търгове.

Разследването на ЕС ще се основава на нов инструмент, наречен Регламент за чуждестранните субсидии, който вече беше въведен срещу китайския държавен железопътен гигант CRRC, което го накара да се оттегли от търг за влакове в България миналия месец, след като офертата му, която подби цените на конкурентите с 50 процента, беше поставена под въпрос от Комисията.

Очаква се в своето разследване на електромобилите Комисията да реши дали да наложи временни мита до 5 юни. След това ще публикува първоначален списък на засегнатите компании и ще вземе решение за окончателни мита до началото на ноември.

Европейските политици се стремят да избегнат повторение на случилото се със слънчевите панели преди десетилетие, когато ЕС не предприе никакви действия за ограничаване на китайския внос и много европейски производители се сринаха.

Китай се ядоса на разследването на ЕС срещу вятърните му турбини

Китай се ядоса на разследването на ЕС срещу вятърните му турбини

Пекин разкритикува протекционизма на Съюза