Пекин призова Германия да спре да използва предполагаемите рискове от "шпионаж", за да участва в политически "манипулации" против Китай.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин подчерта, че идеята за шпиони, свързани с Пекин, не е нова в Европа.

"Целта на тази истерия е много очевидна, а именно да дискредитира и потисне Китай и да разруши сътрудничеството му с Европа", посочи той.

По-рано днес германската прокуратура обяви ареста на още едно лице по подозрение в шпионаж в полза на Пекин.

Китай и Германия търсят обща основа в отношенията си, но запазват различията

Китай и Германия търсят обща основа в отношенията си, но запазват различията

Си Дзинпин уверен в стабилното развитие на двустранните връзки

Твърди се, че арестуваният мъж, идентифициран само като Джиан Г., е сътрудник на партията "Алтернатива за Германия", която в момента е член на Европейския парламент. Той е обвинен в разкриване на информация относно Европарламента на китайската разузнавателна служба и в шпионаж на китайски опозиционери в Германия.

Преди това трима германски граждани бяха арестувани по подозрение, че са работили с китайското Министерство на държавната сигурност за предаване на технология, която може да се използва за военни цели.

Арестите бяха извършени седмица след като германският канцлер Олаф Шолц пътува до Китай, за да окаже натиск върху Пекин заради подкрепата му за руската военновременна икономика и да повдигне въпроси за кражба на интелектуална собственост и справедлив достъп до пазара.

Германия арестува помощник на крайнодесен евродепутат за шпионаж в полза на Китай

Германия арестува помощник на крайнодесен евродепутат за шпионаж в полза на Китай

Той е арестуван в Дрезден