Китайският президент Си Цзинпин каза в петък на гостуващия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън, че Америка трябва да спре да "казва едно и да прави друго", като призова Вашингтон да не третира Пекин като враг, цитира думите му "Ройтерс".

"Нашите две страни... трябва да бъдат верни на думите си", каза Си, според китайската държавна телевизия CCTV . "Трябва да си помагаме един на друг да процъфтяват, а не да си вредим."

Си, който американският президент Джо Байдън многократно е наричал "диктатор", добави: "Въпреки че имаше комуникация в някои области, с известен положителен напредък, все още има много въпроси за разрешаване и има място за по-нататъшно подобрение ."

Китай е загрижен относно неотдавнашните усилия на САЩ да укрепи съюза с Япония и Филипините в Южно и Източнокитайско море, военният пакет за Тайван и технологични ограничения за китайския достъп до модерни полупроводници.

Китай определи действията на Япония като "двулични" заради твърдението, че Китай е опасност за сигурността

Китай определи действията на Япония като "двулични" заради твърдението, че Китай е опасност за сигурността

Япония разчита в голяма степен на Китай, където японски компании от години инвестират

Блинкън, говорейки по време на друга среща с китайския висш дипломат Ван И, каза, че САЩ се стремят да "управляват конкуренцията отговорно".

"Обсъдихме области на различия, в допълнение към областите от общ интерес - като борбата с наркотиците - където можем да надграждаме напредъка, за да донесем ползи и за двата ни народа", написа Блинкън в X.

Китай скастри Япония и Филипините след срещата им със САЩ

Китай скастри Япония и Филипините след срещата им със САЩ

Пекин се противопоставя на коментарите за "нарастваща заплаха"