САЩ и ЕС обещаха да се противопоставят на всякакви опити за дестабилизиране на световните енергийни пазари, съобщава "Ройтерс".

Заявката дойде след среща в Брюксел за обсъждане на въздействието от руската инвазия в Украйна.

Сътрудничеството в енергетиката между Съединените щати и Европейския съюз се засили, след като Русия намали доставките на газ за Европа след нахлуването си в Украйна миналата година. Това предизвика криза на Стария континент заради енергийните доставки и рекордно високите цени.

Европейски политици обвиниха Русия, че "използва като оръжие" енергийните си доставки, а САЩ и ЕС наложиха санкции върху руски стоки, включително въглища и петрол, и въведоха организиран от Г-7 таван на цените на руския морски петрол.

"Двете страни потвърдиха силния си ангажимент да се противопоставят директно, с адекватни мерки, на всички усилия за по-нататъшно дестабилизиране на световната енергийна ситуация и за заобикаляне на санкциите", се посочва в съвместно изявление.

САЩ и ЕС официално се споразумяха за допълнителни доставки на газ за Европа

САЩ и ЕС официално се споразумяха за допълнителни доставки на газ за Европа

Не трябва да подкрепяме бруталната атака на Путин срещу Украйна, настоя Байдън

Досега Европа е успяла да замени по-голямата част от газа, който преди това получаваше от Москва, чрез внос от други доставчици, бързото изграждане на възобновяема енергия, мекото зимно време и политиките на ЕС за цялостно ограничаване на използването на газ.

Съединените щати доставиха 56 млрд. куб. м втечнен природен газ (LNG) на ЕС през 2022 г. - над два пъти по-голямо количество спрямо предходната година, което превърна Европа в основната дестинация за доставки на LNG от САЩ.

В изявлението на САЩ и ЕС се отбелязва и че двете страни ще засилят сътрудничеството, за да намалят зависимостта от Русия относно ядрено гориво и услуги, а също по-късно тази година ще проведат съвместна среща за насърчаване на напреднали технологии като малки модулни реактори.

ЕС умува как да скъса с руския енергиен внос, без да нарани икономиката си

ЕС умува как да скъса с руския енергиен внос, без да нарани икономиката си

Това е най-силният лост срещу Путин, убедена е Фон дер Лайен

ЕС не е наложил санкции върху вноса на руски газ или ядрено гориво, на които разчитат някои от 27-те страни членки на блока.

По данни на Агенцията за снабдяване към Евратом, през 2021 г. Русия е доставила 20% от урана на атомните електроцентрали в ЕС - основното гориво за тях - а също е осигурила 31% от техните услуги за обогатяване на уран.

От своя страна, през същата година Съединените щати са внесли 35% от своя уран от Казахстан, 15% - от Канада, 14% - от Австралия, и 14% - от Русия.