Президентът на САЩ Джо Байдън и колегите му от Г-7 ще се споразумеят за забрана на вноса на злато от Русия, тъй като разширяват санкциите срещу Москва заради войната ѝ срещу Украйна, съобщи запознат източник пред Ройтерс в събота.

Съединените щати сплотиха света за налагане на бързи и значителни икономически разходи на Русия, за да лишат президента Владимир Путин от приходите, от които се нуждае, за да финансира войната си в Украйна.

Великобритания обяви пореден пакет санкции срещу Русия

Великобритания обяви пореден пакет санкции срещу Русия

Забранява се износът на редица продукти и услуги

Според източника Министерството на финансите на САЩ ще издаде решение за забрана на вноса на злато в САЩ във вторник, с което цели да изолира Русия от световната икономика, като предотврати участието ѝ на пазара на злато.

Министерството на финансите на САЩ отказа коментар.

Западните санкции срещу Русия не са насочени пряко към търговските доставки на злато, но много банки, превозвачи и рафинерии спряха да работят с руския ценен метал след началото на конфликта в Украйна.

Златото е изключително важен актив за руската централна банка, която се сблъска с ограничения в достъпа до някои от активите си, държани в чужбина, заради западните санкции.

Акциите на руските златодобивни компании, търгувани в чужбина, се сринаха тази година поради трудности, свързани с продажбата на злато и изплащането на заеми на банки, на които са наложени санкции.

Канада удря с нови санкции руския петрол и газ

Канада удря с нови санкции руския петрол и газ

Заради руската инвазия в Украйна

Русия произвежда около 10% от златото, добивано в света всяка година. Нейните златни запаси се утроиха, откакто анексира Крим през 2014 г.