Министерството на правосъдието обяви в петък, че конфискува повече от 500 000 барела международно санкционирано иранско гориво. Според служители то е било незаконно пренасяно за финансиране на паравоенните сили на страната, съобщава АП. 

Горивото е оценено на над 25 милиона долара. Асошиейтед прес през март 2023 г. анализира сателитни снимки и данни за морско проследяване на танкерите Abyss и Oceania за възможно прехвърляне от кораб на кораб.

САЩ са конфискували и 108 милиона долара, използвани като част от схемата.

Освен това прокурорите обявиха обвинения, свързани с продажбата на суровия петрол на купувачи в Китай, Русия и Сирия.

Длъжностни лица описаха действията, които идват по време на тлеещо напрежение между САЩ и Иран, като част от по-мащабни усилия за прекъсване на финансирането на паравоенните сили на Кудс на Революционната гвардия, експедиционна единица, за която се смята, че работи в чужбина в страни като Ирак, Ливан, Сирия и Йемен да подкрепят милиции, съюзници на Иран.

"Иран представлява постоянна заплаха за Съединените щати. Опитвайки се да убие американци точно тук, в рамките на нашите граници, извършвайки кибератака срещу детска болница, подкрепяйки терористи по света - и много други случаи, каза директорът на ФБР Кристофър Рей в изявление. Всички престъпления на Иран струват пари. ФБР ще остане ангажирано с прилагането на санкциите на САЩ, които не позволяват парите да влизат в хазната му.

Главният прокурор Мерик Гарланд каза в изявление: "Министерството на правосъдието ще продължи да използва всички правомощия, с които разполага, за да пресече незаконното финансиране и позволяване на злонамерените дейности на Иран, които станаха още по-очевидни през последните месеци".

Едно наказателно дело, заведено в Ню Йорк, обвинява седем души - включително множество служители на турска енергийна група и лидер в Корпуса на гвардейците на ислямската революция - в използване на подставени компании, фалшива документация и манипулирани данни за местоположение и доставка за продажба на свързани с правителството купувачи в Китай, Русия и Сирия.

Обвиненията включват престъпления, свързани с тероризъм, укриване на санкции, измами и пране на пари.

Отделно наказателно дело, заведено във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, обвинява китайка и мъж от Оман за предполагаемото им участие в продажбата на ирански петрол на рафинерии, собственост на китайското правителство.

Случаите са последните големи, свързани с Иран, разпечатани от Министерството на правосъдието тази седмица. В понеделник прокурорите обявиха обвинения срещу ирански гражданин, обвинен в заговор с двама канадци в заговор за наемно убийство на територията на САЩ, който в крайна сметка беше осуетен.

САЩ наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ наложиха нови санкции срещу Иран

Вашингтон засилва натиска срещу Техеран и проиранските групировки в близкия изток

В петък Съединените щати наложиха санкции, насочени срещу програмите на Иран за балистични ракети и дронове, както и срещу длъжностни лица, за които казаха, че са участвали в кибератаки срещу американска инфраструктура.

Министерството на финансите на САЩ заяви в петък, че е наложило санкции на четири базирани в Иран и Хонконг компании, участващи в предоставянето на материали и технологии за програмите за балистични ракети и дронове на Иран, както и на базирана в Хонконг фирма за продажба на ирански стоки на китайски субекти.

Министерството на финансите също така каза, че е наложило санкции на шестима служители от киберелектронното командване на Ислямската революционна гвардия на Иран за злонамерени кибер дейности срещу критична инфраструктура в Съединените щати и другаде по света.

Мисията на Иран към ООН в Ню Йорк и посолството на Китай във Вашингтон не отговориха веднага на исканията за коментар.

Санкциите, обявени в отделни изявления, представляват последните усилия на Вашингтон да накаже Техеран, чиито пълномощници в Ирак, Ливан, Сирия, Йемен и Ивицата Газа атакуваха цели на САЩ и Израел.

Съединените щати обвиниха подкрепяните от Иран екстремисти за атака през уикенда срещу американска база в Йордания, която уби трима американски войници и рани повече от 40, а администрацията на Байдън обеща отговор, който ще включва ответни удари.

Атаката през уикенда беше първата, която уби американски войници в Близкия изток от началото на войната между Израел и Хамас през октомври.

САЩ налагат санкции на фирми, финансирали Иран и "Хизбула"

САЩ налагат санкции на фирми, финансирали Иран и "Хизбула"

Санкционираните са генерирали стотици милиони долари от продажбата на ирански стоки, включително на сирийското правителство