САЩ проучват възможността да използват своя стратегически петролен резерв, ако очакваното увеличение на световното производство на нефт не доведе до забележимо намаляване на цената на черното злато. Това съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Администрацията на президента Доналд Тръмп призовава другите страни да увеличат обема на петрола. Възможността за използване на запасите от петрол също се разглежда от редица западни съюзници на Съединените щати, пише вестникът.

Саудитска Арабия иска увеличение на добива на нефт

Саудитска Арабия иска увеличение на добива на нефт

Руските нефтени компании поддържат позицията на ОПЕК

Тази възможност се проучва в светлината на по-широка дискусия за това как да се предотврати по-нататъшно сериозно прекъсване на нефта и да се гарантира, че доставките на петролния пазар ще задоволят напълно търсенето. Някои от съветниците на "Тръмп" са категорично против използването на стратегическия резерв. До тази стъпка администрацията на САЩ най-вероятно може да се отиде само в краен случай.

В Мексико откриха залежи на нефт

В Мексико откриха залежи на нефт

Находището е най-голямото

Американският стратегически резерв за петрол е създаден за случай на нови извънредни ситуации с решение на Конгреса на САЩ през 1975 г. след световната енергийна криза.

Понастоящем в щатите Тексас и Луизиана се пазят около 660 милиона барела петрол. Общият капацитет за съхранение е 727 милиона барела. Американският петролен резерв е най-големият в света, собственост на правителство.