Белият дом заяви в четвъртък, че очаква минимално въздействие върху американската и световната икономика от потенциално неизпълнение на дълга на Русия, тъй като Вашингтон реши да не удължава срока на освобождаване, което позволи на Русия да плати на притежателите на облигации в САЩ, съобщи "Ройтерс".

"Очакваме въздействието върху САЩ и световната икономика да бъде минимално, като се има предвид, че Русия вече е изолирана финансово", заяви по време на брифинг говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер. Министерството на финансите продължава да наблюдава и да провежда разговори с глобалната финансова общност", каза тя.

САЩ заплашиха Русия с дефолт

САЩ заплашиха Русия с дефолт

Изземването на руските активи в чужбина се сблъсква със законови проблеми

Съединените щати приближиха Русия до ръба на историческото неизпълнение на дълга в сряда, като не удължиха лиценза си да плаща на притежателите на облигации, тъй като Вашингтон засилва натиска след действията на Русия в Украйна. Прочетете още

Министерството на финансите на САЩ съобщи на уебсайта си късно във вторник, че ще отмени лиценза, който изтече в сряда и позволи на Русия да извършва лихви и падежни плащания по държавния си дълг към граждани на САЩ.

Този отказ позволи на Русия да продължи плащанията по държавния дълг, но изтичането му сега изглежда прави неизбежно неизбежно неизпълнение на поне някои от нейните международни облигации на стойност 40 милиарда долара - първият голям външен външен дълг на Русия от повече от век.

Русия избегна дефолт - плати в долари

Русия избегна дефолт - плати в долари

Министерството на финансите на Русия направи пълен обрат

Западните санкции, наложени след началото на войната в Украйна на 24 февруари, и контрамерките от Москва усложниха движението на пари през границите, но Русия положи съзнателни усилия да продължи да плаща на притежателите на облигации.