В четвъртък Министерството на финансите на САЩ наложи нов кръг от санкции свързани с Русия, съобщава АП. 

Част от мерките засягат фирми и кораби, които са използвали американски доставчици на услуги за превоз на руски суров петрол в нарушение на многонационалния ценови таван. Друг набор от санкции засяга хора и фирми на Балканите под влиянието на Кремъл в региона.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите наложи санкции на три фирми, базирани в Обединените арабски емирства, както и блокира три кораба, които използваха американски доставчици на услуги за превоз на руски суров петрол над пределната цена от 60 долара.

Санкциите блокират достъпа до американска собственост и банкови сметки и не позволяват на санкционираните да развиват бизнес с американци. Действията на корабите ги поставят и в черния списък за транспортиране на стоки с доставчици на услуги от САЩ.

В санкциите са включени босненски политици, обвинени като водещи фигури в организираната престъпност в Черна гора и фирми и ръководители в Северна Македония, свързани със санкционирани руснаци.

"Русия продължи да използва влиянието си в Западните Балкани, за да възпрепятства интеграцията на региона в международни институции и организации, както и да използва ключови юрисдикции, за да улесни своите агресивни дестабилизиращи дейности.", заяви Брайън Нелсън, заместник-секретар по тероризма и финансовото разузнаване на Министерството на финансите.

САЩ се захващат с корабите, заобикалящи санкциите срещу Русия

САЩ се захващат с корабите, заобикалящи санкциите срещу Русия

Вашингтон затяга хватката срещу руския суров петрол

Припомняме, че по-рано тази седмица стана ясно, че Министерството на финансите на САЩ е изпратило известия до компаниите за управление на кораби с искане за информация за 100 кораба, за които подозира, че нарушават западните санкции за руския петрол.

Уведомленията, изпратени от Службата за контрол на чуждестранните активи до компании за управление на кораби в около 30 страни в петък, представляват най-голямата стъпка от този вид на Съединените щати, откакто Вашингтон и неговите съюзници наложиха таван на цените, целящ да ограничи приходите от петрол за Москва като наказание за нейното нахлуване в Украйна, каза източникът.

Групата на седемте (Г-7), Европейският съюз и Австралия наложиха таван от 60 долара за барел миналия декември върху износа на руски суров петрол по море. Той забранява на западни компании да предоставят услуги като транспорт, застраховане и финансиране за петрола, продаван над тавана.

Движението на световните цени на петрола тази година означава, че голяма част от руския петрол се търгува над тавана. Но официални представители на САЩ казаха, че таванът все още налага допълнителни разходи на Русия, като я принуждава да разчита на "призрачен флот" от остарели танкери, по-дълги пътувания и незападни морски услуги, които намаляват приходите, които може да изразходва за войната.

ЕС налага санкции на Путин, но купува руски газ и нефт

ЕС налага санкции на Путин, но купува руски газ и нефт

По 900 млн. евро на ден е получавал Кремъл, за да финансира агресията си

В 12-ия пакет от европейски санкции срещу Русия на Европейския съюз (ЕС), наред с други неща, се планира да се засили контролът върху спазването на така наречения "таван на цените" на руския петрол. Допълнителните процедури трябва да направят по-трудно за руснаците да заобиколят това ограничение.