Министерството на финансите на САЩ е изпратило известия до компаниите за управление на кораби с искане за информация за 100 кораба, за които подозира, че нарушават западните санкции за руския петрол, според източник, цитиран от Ройтерс.

Уведомленията, изпратени от Службата за контрол на чуждестранните активи до компании за управление на кораби в около 30 страни в петък, представляват най-голямата стъпка от този вид на Съединените щати, откакто Вашингтон и неговите съюзници наложиха таван на цените, целящ да ограничи приходите от петрол за Москва като наказание за нейното нахлуване в Украйна, каза източникът.

Министерството на финансите не коментира информацията. "Въпреки че не потвърждаваме и не коментираме разследвания или принудителни действия, Министерството на финансите се е ангажирало да наложи тавана на цените и да намали ресурсите на Русия за нейната война срещу Украйна", каза говорител на Министерството на финансите.

Групата на седемте (Г-7), Европейският съюз и Австралия наложиха таван от 60 долара за барел миналия декември върху износа на руски суров петрол по море. Той забранява на западни компании да предоставят услуги като транспорт, застраховане и финансиране за петрола, продаван над тавана.

Движението на световните цени на петрола тази година означава, че голяма част от руския петрол се търгува над тавана. Но официални представители на САЩ казаха, че таванът все още налага допълнителни разходи на Русия, като я принуждава да разчита на "призрачен флот" от остарели танкери, по-дълги пътувания и незападни морски услуги, които намаляват приходите, които може да изразходва за войната.

ЕС финализира 12-ия пакет санкции срещу Русия

ЕС финализира 12-ия пакет санкции срещу Русия

Може да бъде представен в сряда

Миналия месец САЩ също наложиха санкции на собствениците на два танкера, които превозваха руски петрол на цена над тавана, първото значително прилагане на мярката.

Източникът, запознат с новите известия, каза, че някои от корабите, които сега се разследват, са участвали в изтеглянето на руски петрол от тихоокеанското пристанище Козмино, докато други са били натоварени на пристанището Приморск във Финския залив.

Министерството на финансите на САЩ публикува предупреждение към американските компании през април за възможно избягване на тавана на цените на руския петрол за суровия петрол, изнасян през тръбопровода Източен Сибир в Тихия океан и пристанищата в Източна Русия.

Източникът, запознат с известията, каза, че една от компаниите, които са получили искане за информация, е Beks Shipping, базирана в Турция. Ройтерс не успя да се свърже веднага с компанията по телефона за коментар. Източникът не е посочил други компании.

Исканията за информация са рутинна стъпка в разследванията на санкции, каза източникът, и са предназначени да съберат подробности като информация за компаниите, които са наели определени кораби и/или са закупили петрола, който те превозват.

Таванът на цените предизвика промяна на световните пазари, тъй като Китай и Индия купуват руски петрол, често с отстъпка. Голяма част от този петрол традиционно отиваше в Европа и на други пазари.

САЩ налагат санкции на руски проект за втечнен газ

САЩ налагат санкции на руски проект за втечнен газ

Мерките биха засегнали и европейски компании