В Русия ще се появят безмитни магазини, достъп до които ще имат само дипломати. Това неминуемо предизвиква аналогии с легендарната "Берьозка" от съветската епоха. На фона на нахлуването в Украйна десетки големи марки напуснаха Русия, а марковите магазини бяха принудени да затворят поради прекъсване на веригите за доставки и солидарност с украинския народ, коментира Руската служба на Би Би Си.

В Москва и Санкт Петербург ще бъдат отворени безмитни магазини, които ще обслужват дипломати, консули и техните семейства, както и служители на международни организации, базирани в Русия, пише "Парламентская газета" в сряда.

Редакцията припомня, че "Берьозка", където чужденци, както и дипломатически и военни специалисти, можеха да купуват дефицитни стоки срещу валута и чекове, наистина представляваше обширна мрежа.

Съдейки по постановлението на правителството, на което се позовава "Парламентская газета", засега става дума само за два магазина - единият в Москва, другият в Санкт Петербург.

Изданието обаче представя това като феномен и не се страхува да напише в заглавието: "В Русия ще се появят недостъпни за обикновените граждани магазини".

Търговските обекти ще работят в безмитен режим. Ще се продава алкохол, тютюневи изделия, парфюмерия и козметика, сладкарски изделия, бижута, смартфони часовници и др.

Всички тези групи стоки пострадаха след решението на най-големите световни компании да напуснат Русия в отговор на нахлуването в Украйна. През юли окончателното решение за спиране на бизнеса в страната беше обявено от Philip Morris, производителят на Marlboro, който по съветско време можеше да се купи само в "Берьозка". В края на юни Diageo, производителят на Johnnie Walker, също обяви напускането си.

Руските магазини за електроника започнаха да продават използвани смартфони. Популярната верига за дрехи H&M временно отвори отново магазини през август, които затвориха през март след инвазията, за да разпродадат остатъците и да напуснат руския пазар. Пред магазините се извиха огромни опашки.

На този фон новината за аналога на "Берьозка" започна бързо да се разпространява в руските медии.

"Тези търговски обекти дават възможност на дипломатите свободно да купуват стоки, които не могат да внесат или купят в приемащата страна", призна в разговор за "Парламентская газета" Владимир Джабаров, заместник-председател на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията.

Купуването на стоки в безмитните магазини ще бъде възможно само на дребно и при представяне на документи, потвърждаващи официалната позиция и акредитация в руското външно министерство, предупреждава изданието. На дипломатите ще бъде разрешено да плащат за стоките не само в рубли, но и в долари и евро.

Макдоналдс, Кока-кола и Старбъкс прекратяват бизнеса си в Русия

Макдоналдс, Кока-кола и Старбъкс прекратяват бизнеса си в Русия

Макдоналдс временно ще затвори всичките си 850 ресторанта на територията на Русия