Шефовете на двете най-големи компании за производство на самолети в света призоваха правителството на САЩ да забави въвеждането на 5G услугите, предаде BBC.

В писмо топ мениджърите на Boeing и Airbus предупредиха, че технологията може да има "силно отрицателно въздействие върху авиационната индустрия".

По-рано бяха изразени опасения, че безжичните 5G мрежи в C-обхвата могат да се намесят в електрониката на самолетите.

Американските телекомуникационни гиганти AT&T и Verizon трябва да въведат 5G услуги на 5 януари.

"5G смущенията могат да повлияят неблагоприятно на способността на самолетите да работят безопасно", заявиха шефовете на Boeing и Airbus Americas Дейв Калхун и Джефри Кнител в съвместно писмо до министъра на транспорта на САЩ Пийт Бутигиг.

Писмото се позовава на изследване на търговската група Airlines for America, според което, ако правилата на Федералната авиационна администрация (FAA) за 5G бяха в сила през 2019 г., около 345 000 пътнически полета и 5400 товарни полета щяха да бъдат изправени пред закъснения, отклонения или отмяна.

Авиационната индустрия и FAA изразиха загриженост относно потенциалните намеси на 5G в чувствителното оборудване на самолетите, като например радиовисотомери. Миналата седмица главният изпълнителен директор на авиокомпанията United Airlines Скот Кърби заяви, че директивите на FAA за 5G ще забранят използването на радиовисотомери на около 40 от най-големите американски летища.

Междувременно Американската група на безжичната индустрия CTIA контрира, че 5G е безопасен и обвини авиосектора в насаждане на страх и изопачаване на фактите.

"Забавянето ще доведе до реални вреди. Отлагане с една година ще отнеме 50 млрд. долара от икономическия растеж, точно когато нашата страна се възстановява от пандемията", заяви главният изпълнителен директор на CTIA Мередит Атуел Бейкър в публикация в блога си миналия месец.

В ЕП заговориха за канцерогенен ефект от 5G, засяга репродуктивните способности

В ЕП заговориха за канцерогенен ефект от 5G, засяга репродуктивните способности

Засяга и заченатото потомство