САЩ и Китай обмислят да използват количества петрол от държавния резерв. Причината са рекордно високите цени на "черното злато". Само за година цената на петрола в САЩ се е увеличила с 40 на сто, предаде БНР.

Американският президент Джо Байдън се е обърнал към ОПЕК с призив да увеличат добива на суров петрол, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки. Апелът му засега обаче остава без резултат. Затова президентът обсъжда възможността да освободи количества от държавния резерв, който възлиза на общо 620 милиона барела.

Според "Ню Йорк таймс" американският държавен резерв е разчетен да покрие нуждите от петрол за един месец. Той е предвиден за извънредни ситуации като природни бедствия или военни действия.

Въпреки това администрацията на Джо Байдън води преговори с Япония, Южна Корея, Китай и Индия в опит чрез общи действия да се свали цената на петрола.

Байдън: По света има достатъчно нефт, за да го купуваме от Иран

Байдън: По света има достатъчно нефт, за да го купуваме от Иран

Нов натиск над Техеран

Китай и Япония вече са сигнализирали готовност да последват американския държавен глава.

Подробности за петролните резерви на Китай не са известни, но експерти смятат, че Народната република е използвала ниската цена на "черното злато" миналата година и значително е увеличила запасите си.

ОПЕК отказа да увеличи добива на петрол над предвиденото

ОПЕК отказа да увеличи добива на петрол над предвиденото

САЩ апелираха за извънредни доставки, за да се укротят цените…