Правителствата на Швеция и Финландия обявиха своеобразен "Лемън Брадърс", с който да спасят енергийните компании, заплашени с неплатежоспособност, след като Русия спря подаването на природен газ за Европа през Балтийско море за неопределено време.

Финландия и Швеция обявиха в неделя плановете си да предложат милиарди долари гаранции за ликвидност на енергийните си компании, след като "Газпром" спря газопровода "Северен поток 1" и така задълбочи енергийната криза в Европа.

От ЕК обявиха за цинизъм решението на "Газпром" да спре за неопределено време "Северен поток 1"

От ЕК обявиха за цинизъм решението на "Газпром" да спре за неопределено време "Северен поток 1"

Руската федерация не е надежден доставчик на газ, смятат в Европейската комисия

Шведското правителство ще гарантира кредити за 250 милиарда крони (или 23 милиарда евро) за периода до март догодина. Финансовият министър Микаел Дамберг обясни, че без ликвидни гаранции от държавата производителите на електричество могат да се окажат в "технически банкрут" още в понеделник.

Властите в Хелзинки предлагат 10 милиарда евро за компаниите, които няма как по друг начин да компенсират загубите си по фючърсните контракти .

Финландският премиер Санна Марин заяви, че са необходими мерки на равнище Европейски съюз за стабилизиране както на пазара на деривати, така и на търсенето и предлагането на енергийните продукти.

Финландска енергийна компания Fortum, която миналата седмица призова скандинавските регулатори да предприемат незабавни действия за предотвратяване на кризата, приветства предложенията, направени от Хелзинки и Стокхолм.

Бързото покачване на цените на електроенергията доведе до загуби за енергийните компании по фючърсните договори за електроенергия, което ги принуди спешно да търсят средства за осчетоводяване на допълнителните обезпечения на борсите.

Шведският министър на финансите Микаел Дамберг обяви, че в родината му гаранциите ще продължат до март 2023 година, като в близките две седмици те ще обхванат и всички скандинавски и балтийски държави.