Швейцария е замразила руски активи на стойност около 5,75 милиарда швейцарски франка (6,17 милиарда долара), върху които са наложени санкции, като тази сума вероятно ще нарасне. Това заяви Ервин Болингер, висш служител в Държавния секретариат за икономически въпроси (SECO), цитиран от "Ройтерс".

Замразените активи включват редица имоти в кантони, които служат като туристически курорти.

До момента SECO отказваше да оцени размера на активите, които са замразени или потенциално са обект на санкции, след като неутралната страна започна да приема наказателните мерки на Европейския съюз срещу Русия заради нахлуването й в Украйна.

Полша натиска Швейцария да замрази сметките на руски олигарси

Полша натиска Швейцария да замрази сметките на руски олигарси

Моравецки настоява за конфискация на активите им

Президентът на Украйна Володимир Зеленски оказа натиск върху Швейцария - популярна дестинация за елита на Москва и място за съхранение на руското богатство - за по-бързото замразяване на активи на стотици санкционирани руснаци.

Според изчисленията на швейцарското банково лоби банките в алпийската страна съхраняват до 213 милиарда долара руско богатство.

В действителност обаче установяването на активите за замразяване е бюрократично главоболие, пише "Ройтерс".

SECO е изправена пред критики заради недостатъчно подготвен персонал, който да се справи с докладите, заливащи агенцията.

Регионални служители изразиха объркване относно прилагането на санкциите, като посочиха липсата на ясни директиви. Болингер призна, че могат да бъдат направени подобрения.

"Не всяко санкционирано физическо или юридическо лице има активи в Швейцария. И от друга страна, не всеки руснак, който държи активи в Швейцария, е в списъците със санкции", подчерта той.

Швейцария влезе в тона на ЕС и наложи още санкции на Русия

Швейцария влезе в тона на ЕС и наложи още санкции на Русия

Заради руската инвазия в Украйна