Словашките превозвачи на камиони заплашват да блокират основния граничен пункт на страната с Украйна от петък, освен ако не бъдат предприети стъпки за ограничаване на конкуренцията от украинските превозвачи, каза ръководителят на асоциацията на превозвачите на камиони в страната UNAS, цитиран от Ройтерс.

Заплахата идва след действията на полските шофьори на камиони, които блокираха няколко пункта с Украйна в продължение на три седмици, за да поискат по-строги условия за украинските си конкуренти. Полски и словашки превозвачи на камиони се оплакват от украинските си колеги, че предлагат по-ниски цени за услугите си и освен това транспортират стоки в рамките на Европейския съюз, а не само между блока и Украйна.

Словашките действия ще затворят ГКПП Вишне Немеке/Ужгород, единственият на границата между Словаки и Украйна, отворен за тежкотоварни камиони.

Полските шофьори на камиони започнаха протеста си на 6 ноември с искане Европейският съюз да въведе отново разрешителен режим за украинските шофьори на камиони, влизащи в блока, и за шофьорите на камиони от ЕС, влизащи в Украйна, с изключения за хуманитарна помощ и военни доставки. Разрешителните бяха отменени след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

Ръководителят на UNAS Станислав Скала каза, че неговата браншова организация ще изчака до четвъртък реакция от Министерството на транспорта, преди да вземе окончателно решение.

Той напомни, че на 4 декември ще има среща на европейските министри на транспорта в Брюксел, но не възлага големи надежди за някакъв пробив.

"Изглежда, че нито украинската страна, нито (Европейската) комисия желаят да отстъпят", каза той.

Украйна твърди, че полският протест вреди на нейната крехка икономика по време на война, като възпрепятства износа и спира доставките на основни продукти като газ за моторни превозни средства.

Камион блокира словашко-украинската граница

Камион блокира словашко-украинската граница

Шофьорите настояват за връщането на ограничен брой лицензи за украинските шофьори