Нахлуването на Русия в Украйна заплашва да постави началото на Третата световна война, което може да означава края на цивилизацията. За това предупреди американският финансист милиардер Джордж Сорос, цитиран от в. "Гардиън".

На Световния икономически форум в Давос той посочи, че автократичните режими са във възход и световната икономика върви към депресия.

Сорос, който се превърна в омразна фигура за твърдата десница в САЩ, отправи остри критики и към бившия германски канцлер Ангела Меркел за това, че се е примирила с Москва и Пекин.

Изказването му засили мрачната реторика в Давос, увеличавайки притесненията заради войната в Украйна.

Инвазията може да е началото на Третата световна война и нашата цивилизация може да не я преживее, прогнозира Сорос.

Сергей Лавров заплаши с Трета световна война

Сергей Лавров заплаши с Трета световна война

Сега нямало канал за комуникация между САЩ и Русия

"Нашествието в Украйна не настъпи изневиделица. Светът все повече се въвлича в борба между две системи на управление, които са коренно противоположни една на друга: отворено и затворено общество", коментира той.

91-годишният Сорос отбеляза, че вълната е започнала да се обръща срещу отворените общества след терористичните атаки САЩ на 11 септември 2001 г.

"Репресивните режими сега са във възход, а отворените общества са притиснати. Днес Китай и Русия представляват най-голямата заплаха за отвореното общество", подчерта той.

Според него Европа е реагирала добре на кризата, предизвикана от руската инвазия.

Медведев: Ядреният щит на Русия предотвратява Третата световна война

Медведев: Ядреният щит на Русия предотвратява Третата световна война

Той напомня за руските способности и "основното е, нашите опоненти не трябва да забравят за това"

"Ще отнеме много време, за да се изработят детайлите, но Европа изглежда се движи в правилната посока. Тя отговори на инвазията в Украйна по-бързо, с повече единство и енергичност, отколкото когато и да било в историята си", изтъкна финансистът.

Той обаче предупреди: "Зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива остава прекомерна, което се дължи до голяма степен на политиката на меркантилизъм, провеждана от бившия канцлер Ангела Меркел. Тя беше сключила специални сделки с Русия за доставка на газ и превърна Китай в най-големия експортен пазар на Германия. Това направи Германия най-добре представящата се икономика в Европа, но сега трябва да плати висока цена. Икономиката на Германия трябва да се преориентира. А това ще отнеме много време".

По думи на Сорос, докато войната бушува, борбата с климатичните промени трябва да заеме второ място. Той припомни, че изменението на климата е на ръба да стане необратимо, а това според него може да е краят на нашата цивилизация.

"Затова трябва да мобилизираме всичките си ресурси, за да доведем войната до ранен край. Най-добрият и може би единствен начин да запазим нашата цивилизация е да победим Путин възможно най-скоро. Това е изводът", обобщи Сорос.

Медведев вижда все по-голям шанс за ядрена война между Русия и НАТО

Медведев вижда все по-голям шанс за ядрена война между Русия и НАТО

Западът трябвало да "престане да лъже себе си и другите"