В понеделник в Белгия се провеждат стачки и протести заради увеличаване на разходите за живот. Летището в Брюксел отмени всички заминаващи полети в понеделник, а много междуградски автобуси в страната не потеглиха, предава Ройтерс.

Около 70 000 белгийски работници преминаха на шествие през улиците на Брюксел  с искане за действия от страна на правителството за справяне с рязко увеличилите се разходи за живот. Протестиращите носеха знамена и транспаранти с надписи "Повече уважение, по-високи заплати" и "Премахване на акцизите". Някои от протестиращите използваха сигнални ракети. Бяха отправени искания както към правителството, така и към работодателите за подобряване на заплащането и условията на труд.

Синдикатите казаха, че в протеста са участвали около 80 000 души. Полицията определя цифрата на 70 000.

Летище Брюксел заяви, че не може да позволи излитане на пътнически полети, тъй като персоналът по сигурността стачкува. Местният обществен транспорт работи по разреден график.

Инфлацията достигна 9% през юни в Белгия, отразявайки рязкото покачване на цените в много  страни, защото инвазията на Русия в Украйна засегна доставките на зърно и доведе до скок на цената на енергията.

Премиерът Александър Де Кроо каза, че белгийските работници са по-добре защитени от колегите си в повечето други страни от Европейския съюз, тъй като заплатите са индексирани спрямо инфлацията.

Той каза пред обществената телевизия RTBF, че правителството е удължило мерките за намаляване на данъка върху продажбите на газ, електричество и гориво до края на годината.

Производствените цени растат в Германия с рекордна скорост

Производствените цени растат в Германия с рекордна скорост

Това означава, че инфлацията е далече от върха си

По-късно тази седмица се очакват смущения в пътуванията, като пилотите и кабинния екипаж на Brussels Airlines планират стачка за 23-25 юни заради условията на работа, а техните колеги от Ryanair в Белгия са насрочили три дни протести от петък, което може да повлияе значително на плановете за ранни отпуски.