Екоминистерството на Финландия даде окончателното си одобрение на проекта за строителството на газопровода „Северен поток".
Така и последните пречки пред реализацията на проекта отпадат и строителството може да започне, пишат световните агенции, позовавайки се на Bloomberg.

Газопроводът „Северен поток" трябва да диверсифицира доставките на руски природен газ за Европа, като трябва да мине по дъното на Балтийско море.

Вече бе получено разрешение от Швеция, Дания, Германия - през чийто териториални води ще мине тръбата.

Основен акционер в проекта Nord Stream AG е руския гигант „Газпром", но в консорциума участват още и немските BASF и E.ON и холандската Gasunie.

Вчера представителят на Nord Stream в ЕС Себастиян Сас потвърди, че строителството ще започне по график - през април 2010 с шведския отрязък на тръбата.

Газопроводът ще е с дължина от 1.22 хиляди километра и с мощност от 55 милиарда кубически метра годишно.
Неговата стойност е изчислена на 7,4 милиарда евро.

Доставките трябва да се осъществяват за Германия, но се предвижда с руски газ от „Северен поток" да се снабдяват още и Великобритания, Холандия, Дания и Франция.

Някои балтийските страни, както и Полша изразиха недоволството си от проекта и поставиха под съмнения неговата екологична безопасност.