Световната банка одобри заем от 138,5 милиона долара за Намибия. Средствата са, за да може африканската страна да укрепи преносната си мрежа и да интегрира проекти за възобновяема енергия в мрежата. Това предаде агенция Ройтерс.

Една от страните с най-малко валежи в Африка, на юг от Сахара, и с много слънце и вятър, Намибия иска да се позиционира като център за възобновяема енергия в тандем с огромните си офшорни находища на нефт и газ.

Намибия е регионален лидер с уникална позиция в прехода към по-зелено и по-устойчиво бъдеще", изтъкна Сату Кахконен, директор на Световната банка за Намибия.

Заемът ще бъде използван от националната електрическа компания NamPower, тъй като тя се стреми да се откаже от вноса на електроенергия от съседни страни. Това ще бъде първият енергиен проект на Намибия, финансиран от Световната банка.

Освен нови слънчеви и вятърни проекти, Намибия също преследва реализирането на проект за зелен водород на стойност 10 милиарда долара, който ще изнася за Европейския съюз, след като бъде завършен.

Световната банка отпуска $57 млн. на Малави за справяне с продоволствената криза

Световната банка отпуска $57 млн. на Малави за справяне с продоволствената криза

Африканската страна е силн озасегната от метеорологичния феномен Ел Ниньо