Ръководената от талибаните администрация на Афганистан е създала консорциум от компании, включително някои в Русия, Иран и Пакистан, за създаване на инвестиционен план, фокусиран върху енергията, минното дело и инфраструктурата, каза министър на търговията на Афганистан Нурудин Азизи, цитиран от Ройтерс.

Консорциумът включва 14 афганистански бизнесмени и министерство на страната е подписало меморандум за разбирателство с чуждестранните компании, които ще изпратят делегати в Кабул, за да разгледат проекти на стойност до 1 милиард долара, каза Азизи.

Икономиката на Афганистан беше сериозно затруднена, след като талибаните поеха управлението през 2021 г., което накара международната общност да намали по-голямата част от финансирането за развитие и да наложи санкции върху банковия сектор на страната.

Поредица от атаки, извършени от "Ислямска държава" срещу чуждестраннни цели, също разтревожиха някои инвеститори.

Азизи каза, че администрацията е фокусирана върху стартирането на няколко дългосрочни бизнес плана, включително консорциума и специалните икономически зони, и че се работи върху гарантирането на сигурността.

"Проведоха се много дискусии относно сигурността на заседанията на кабинета, бяха създадени комисии и... скривалищата (на екстремистите) бяха унищожени", каза той.

"Ислямското емирство (така талибаните наричат Афганистан - бел.ред.) ще гарантира сигурността и ще подкрепи частния сектор в областта на сигурността", каза той.

Освен минни и енергийни проекти, Азизи добави, че консорциумът разглежда възможността за изграждане на втори тунел през прохода Саланг, който свързва северната част на Афганистан с останалата част от страната, и проект за отклоняване на водата от северната провинция Панджшир към столицата, както и възстановяването на главната магистрала, свързваща Кабул със западната провинция Херат.

Министърът каза, че администрацията на талибаните планира да се съсредоточи върху изграждането на специални икономически зони, които се надяват да привлекат чуждестранни инвестиции.

Неговото министерство е помогнало за разработването на план за превръщане на чужди бази в свободни икономически зони и е бил създаден борд с представители на различни министерства.

Доставките на петрол, газ и пшеница по голяма сделка с Русия миналата година започнаха да пристигат в Афганистан по шосе и железопътен транспорт през Централна Азия, каза той, след като плащанията бяха направени по банкови канали въпреки санкциите, които ограничиха много международни плащания.

Престрелка на границата между Афганистан и Пакистан

Престрелка на границата между Афганистан и Пакистан

Основен граничен пункт остава затворен