Nokian Tyres е получила 285 млн. евро от ПАО "Татнефт" за бизнеса си с гуми в Русия, съобщи финландската компания.

"След преминаване на формалностите по регистрацията в Русия сделката ще бъде завършена и дейността на Nokian Tyres в Русия ще бъде прекратена", се казва в съобщението.

По-рано сделката беше одобрена от руската правителствена комисия за контрол на чуждестранните инвестиции, но ограничи допустимата цена до 23,05 млрд. рубли.

"Процесът на излизане от сделката беше дълъг, но сме доволни, че сме на финалния му етап", е цитиран в репортажа президентът на Nokian Tyres Юка Мойсио.

Отбелязва се, че окончателният резултат от сделката ще бъде отразен в отчета за първото тримесечие на 2023 г., който ще бъде представен на 25 април.

Nokian Tyres обяви оттеглянето си от руския пазар миналото лято. През октомври беше обявено, че компанията ще продаде руските си активи на "Татнефт". Очакваше се цената на сделката да бъде около 400 млн. евро.

Финландската Nokian Tyres продава завода си в Русия

Финландската Nokian Tyres продава завода си в Русия

Нови санкции за руската икономика

През февруари ФАС одобри три заявления от страна на "Татнефт" за придобиване на 100% от дяловете на Nokian Tyres в Nokia Tyres, Hakka Invest и Nokian Tyres.

Заводът на Nokian Tyres във Всеволожск беше открит през септември 2005 г. и разполага с 14 производствени линии с годишен капацитет от 17 млн. гуми.

През 2021 г. около 80% от гумите за леки автомобили на компанията са произведени в Русия, а бизнес областта на компанията в Русия и Азия генерира около 20% от нетните продажби.