Изглежда, че е възможно да бъде намерено решение на проблема с финансирането на междусистемната връзка EuroAsia - планирания високоволтов кабел за постоянен ток, който ще свърже енергийните мрежи на Гърция, Кипър и Израел.

Гръцкият независим оператор за пренос на електроенергия (ADMIE) е постигнал предварително споразумение с израелски фонд, който да стане един от акционерите в проекта с дял до 33 %.

Това развитие потвърждава неотдавнашния засилен интерес на Израел към проекта. Ако то бъде осъществено, ще осигури достатъчно капитал, за да може проектът да бъде финансиран от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), както и чрез частно финансиране.

ЕИБ очевидно е отхвърлила заявление за финансиране в размер на 580 млн. евро.

Служители на ADMIE заявиха пред "Катимерини", че гръцкият оператор на преносна система е подписал писмо за намерение да се присъедини към проекта с минимален дял от 25 % с опция за увеличаването му до 33 %. Това споразумение е убедило израелския фонд да се присъедини към проекта, като е взел предвид ноу-хауто на ADMIE в областта на междусистемните връзки на електропреносната мрежа.

Новата акционерна структура допринася в голяма степен за гарантиране на кредитоспособността на EuroAsia Interconnector. Кипърската държава също обмисля да се присъедини като акционер, което допълнително увеличава шансовете на проекта, който ще сложи край на незавидния статут на Кипър като единствения член на ЕС с изолирана електропреносна мрежа.

Предишната неспособност на EuroAsia Interconnector да набере финансиране също застраши отпускането на одобрените от ЕС 657 млн. евро.

Кипър и Израел правят общ газопровод

Кипър и Израел правят общ газопровод

Ново трасе може да бъде изградено за 18 месеца

Според кипърския вестник "Филелефтерос" държавните органи са изразили съмнения относно способността на частната компания да управлява проект, който се очаква да струва повече от 2 млрд. евро.