Tinkoff Bank временно спира изходящите SWIFT преводи в чуждестранна валута, ограничението е в сила до 1 октомври 2022 г.

Това се казва в изявление на кредитната институция.

"Решението се дължи на невъзможността да осигурим приемливо ниво на обслужване на нашите клиенти поради ежедневно затягащите се изисквания на западните контрагенти и драстичното намаляване на броя на плащанията на руски клиенти", заявиха от банката.

След като се оформят ясни правила и процедури за SWIFT-плащания на руски клиенти от западни партньори, се надяваме да възобновим тази услуга, за което ще съобщим допълнително", се посочва от кредитната институция.

Изхвърлят Русия от SWIFT

Изхвърлят Русия от SWIFT

Италия и Германия преразглеждат позицията си

Tinkoff Bank обещава да изпълни SWIFT преводите на клиентите, които вече са заявени, "в разумен срок", като обаче уточняват, че средното време за обработка на SWIFT преводите от руски клиенти вече достига няколко седмици и ще продължи да се увеличава.

Припомняме, че руският банкер Олег Тинков, който е и създател на Tinkoff Bank, беше един от малцината руски финансови магнати, които осъдиха действията на Кремъл и започването на войната в Украйна. По-късно той продаде своя дял от 35% в холдинга Tinkoff Bank, основан от него през 2006 г., на компания, контролирана от приятелски настроения към Кремъл милиардер Владимир Потанин. Холдингът TCS Group притежава Tinkoff Bank, която е една от най-големите кредитори в Русия.

Руски банкер: Заложническа държава - приемаш, без да преговаряш

Руски банкер: Заложническа държава - приемаш, без да преговаряш

Приятели с връзки в руските служби го предупредили, че трябва да се страхува