Предложението на Европейския съюз за таван на цената на природния газ е "шега". Това заяви полският министър на климата Анна Москва, цитирана от "Ройтерс".

Критиките ѝ последваха несъгласието между 27-те страни от Европейския съюз в сряда относно предложението за ограничаване на бъдещите цени на газа до 275 евро за мегаватчас.

"Предложението за таван на цената на газа е ключово, но това, което се появи предишния ден, е шега. Беше представено в последния момент, отклонява се от това, което беше предложено по-рано, и не е приемливо, тъй като е по-високо от текущите пазарни цени", посочи Москва в Брюксел.

Цели 15 страни от ЕС, сред които Полша, Италия и Гърция, искат да бъде въведен ценови таван, докато друга група, водена от Германия, твърди, че подобна мярка може да попречи на доставките на газ.

ЕК предлага таван на цената на газа от 275 евро за MWh

ЕК предлага таван на цената на газа от 275 евро за MWh

Предвижда се мярката да влезе в сила от 1 януари 2023 г.

"Не знам дали има някой, който би могъл да подкрепи това предложение; това дори не е начало на дискусия", изтъкна Москва.

От своя страна германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви пред в. "Ханделсблат", че Германия не пречи на разрешаването на енергийната криза от страна на Европейския съюз.

Ние не блокираме нищо, подчерта той в отговор на критиките относно позицията на страната му спрямо плановете за въвеждане на таван на цената на газа.

"Аз обаче съм скептичен, когато става дума за фиксирана горна граница на пазарните цени, защото тя би била или твърде висока, или твърде ниска", поясни министърът.

ЕК предлага "динамичен" таван на цените на газа

ЕК предлага "динамичен" таван на цените на газа

Евролидерите ще обсъдят различни варианти за въвеждане на мярката

Държавите членки вече се споразумяха за "гъвкава, динамична и интелигентна горна граница във времена на прекомерни печалби" в Прага, припомни той.

Във вторник Европейската комисия предложи таван на цената на природния газ за Европейския съюз от 275 евро за мегаватчас (MWh) за фючърсите по холандския индекс TTF, който служи като еталон за целия континент.

Предвижда се таванът да влезе в сила от 1 януари 2023 г. и действието му да продължи една година.

Идеята за ограничаване на цените на газа беше обсъждана в държавите членки на ЕС в продължение на месеци, като предложението на ЕК ще бъде разгледано от енергийните министри на 27-те страни членки в четвъртък.

България и още 14 страни искат таван на цените на газа за целия ЕС

България и още 14 страни искат таван на цените на газа за целия ЕС

Настояват ценовият лимит да важи за всички доставчици, не само за Русия